Kıkırdak Piercing Şişmesi Nasıl Geçer? Nasıl İyileşir?


“Kıkırdak piercing şişmesi nasıl geçer?” kıkırdak piercing delimi yaptıran ve kıkırdak piercing şişmesiyle karşılaşan kişilerin gündemindeki sorudur. Yeni bir piercing yaptırıldığında şişme dahil olmak üzere çeşitli yan etkilerle karşılaşılması söz konusu olabilir. Ancak doğru ve zamanında müdahale ile bu yan etkileri ortadan kaldırmak, sağlıklı ve hızlı bir iyileşme süreci yaşamak mümkündür. 


Kıkırdak piercing şişmesinin geçmesi için uygulanabilecek farklı yöntemler vardır. Bunlardan ilki bölgenin düzenli olarak temizlenmesidir. Bu kapsamda gazlı bez ya da makyaj pamuğu sıcak suya batırılıp günde bir kez bölgeye kompres yapılabilir. Böylece bölgede biriken sıvının gevşeyip akması sağlanabilir.


Bazı kulak piercing takılarında kullanılan nikel metal alaşımları tıpkı iyileşme şişlikleri gibi görünen ve “Dermatit” olarak adlandırılan bir alerjik reaksiyona yol açabilir. Bu tür bir sorun olup olmadığını anlamak için kıkırdak piercing takısının sağlık açısından zararı ve alerjik reaksiyona neden olma riski olmayan bir başka piercing takısıyla değiştirilmesi fayda sağlayabilir. Ayrıca metal alerjisi olmayan kişilerde dahi kıkırdak piercing çevresinde kaşıntı ve kızarıklık görülmesi riski vardır. 


Kıkırdak piercing şişmesi genellikle birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Kıkırdak piercinginde şişme oluştuğunda normal şartlar altında doktora başvurulması ya da tıbbi yardım alınması gerekmez. Böyle bir durumla karşılaşıldığında piercing delimini yapan uzmanın verdiği talimatlara uygun olacak şekilde piercing bakımı ve temizliği yapmaya devam edilmelidir. Düzenli ve doğru piercing bakımı ve temizliği sayesinde kıkırdak piercing şişmesi belirli bir süre içerisinde kendiliğinden iner.


Kıkırdak Piercing Şişmesi İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?


Kıkırdak piercing şişmesi ile birlikte enfeksiyon belirtilerinin görülmesi halinde doktora başvurulmalıdır. Kıkırdak piercing şişliğinde aşırı ağrı bulunuyor ya da delikten kan veya iltihap geliyorsa enfeksiyon kapmış olması riski vardır. Enfeksiyonlar ciddi komplikasyonlar gelişmesine neden olabileceğinden böyle bir durumda vakit geçirmeksizin doktora başvurulmalıdır. Doktor enfeksiyonun tedavisine yönelik olarak antibiyotik reçete ederse bu ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. 


Kıkırdağın geniş bir kısmını kaplayan, birden fazla noktada şişlik varsa doktora başvurulmalıdır. Bu durumda daha ciddi komplikasyonlar oluşması riski son derece yüksek olduğundan etkili bir tedavi uygulanması gerekliliği doğabilir. 


Kıkırdak piercing şişmesini önlemek için doğru takı seçilmelidir. Büyük ve fazlaca hareketli takılar sürekli oynayarak kıkırdağı rahatsız edebilir ve kıkırdak piercing şişmesine neden olabilir. Çevresindeki kıkırdağa zarar vermesini önlemek için deliğe tam oturan ancak sıkmayan takıları tercih etmek gerekir. Doğru takının nasıl olacağı konusunda piercing delimini yapan profesyonellerden yardım almak fayda sağlayabilir. 


Ayrıca kıkırdak piercing iyileşme süreci tamamlanana kadar piercingin bir yere takılmaması ya da piercing bölgesinin darbe almaması için dikkatli olunmalıdır. Piercing delim bölgesi tamamen iyileşmeden piercing takısının çıkarılmamasına ve değiştirilmemesine özen gösterilmesi de önemli bir noktadır.