Basit Piercing Nedir? Ne İşe Yarar? 


Piercing günümüzde pek çok kadın ve erkek için tarzlarının ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Hal böyle olunca gece gündüz her ortamda görünümlerini piercing takıları ile tamamlamayı tercih edenlerin sayısı giderek artıyor. Ancak piercing kullanımının birtakım aksaklıklara neden olduğu durumlar da yok değil. Bunların başında her yıl milyonlarda gencin hayatında belirleyici bir rol oynayan YKS geliyor.


Geçtiğimiz yıllarda YKS’ye gelirken piercinglerini çıkarmayan birkaç öğrenci binaya alınmamıştı. Bunun üzerine piercinglerini çıkaran öğrenciler sınava dahil olabilmişti. Sonraki yıllarda ÖSYM’den “Basit piercing nedir?” sorusuna ilişkin bir açıklama geldi. Yapılan basit piercing tanımlaması pek çok kişinin kafa karışıklığını gidermese de yaygın kanı; ucu top şeklinde halkalı, burmalı ya da geri çekilip çıkarılabilen piercinglerin basit piercing olduğu yönünde. 


Her ne kadar piercing sık tercih edilen hoş bir aksesuar olsa da sınav öncesinde motivasyonunuzu olumsuz yönde etkileyebilecek bir durumla karşılaşmamak için sınava giderken piercinginizi çıkarmayı unutmayın. 


Piercing Nedir?


Piercing farklı yaş gruplarındaki kadınların ve erkeklerin en çok tercih ettiği takı türlerinden biridir. Piercing dünyanın her yerinde en popüler vücut süsleme sanatlarından biri olarak kabul edilir. Piercing takmak için cilt ve altındaki yağ tabakası ya da kıkırdak “anjiyoket” olarak bilinen iğnelerle delinir. Daha sonra bu deliklere piercing takısı takılır. Piercing genellikle burun, kulak, kaş ve göbek deliğine takılır.


Temel olarak piercingin vücudun pek çok farklı bölgesine takılması mümkün olsa da piercing taktırmadan önce her birey kendi bireysel anatomisine ve kullanım alışkanlıklarına uygun olarak seçim yapmalıdır. Vücut yapısı kişi özelinde değiştiğinden herkeste en iyi görünümü sağlayacak piercing bölgesi farklı olabilir. 


Piercing Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?


Piercing delimi konusunda temel öncelik, delim işleminin steril bir ortamda ve profesyonel bir piercing sanatçısı tarafından yapılması olmalıdır. Delim işleminden sonra eller yıkanmadan kesinlikle piercing bölgesine dokunmamak gerekir. Delim işleminden sonra piercing bölgesinde kızarıklık ve şişlik görülmesi olağan bir durum olarak kabul edilir. Şişliğin kısa sürede düzelmesi için düzenli olarak piercing bakımı yapılmalıdır. Şişliğin boyutu, takılan piercingin boyutundan fazla olduğu takdirde olağan dışı bir durum olabileceği göz önünde bulundurularak piercing delim işlemini yapan uzmanla ya da bir doktorla iletişime geçilmelidir.


Piercing delim bölgesi tamamen iyileşene kadar, piercing takısı olası bir takılmaya ve darbeye karşı korunmalıdır. Kıyafet, kulaklık, bere, saç ya da banyo sırasında lif takılması gibi durumlardan kaynaklanabilecek olumsuzlukları önlemek için özenli olunmalıdır.


Piercing delimini takip eden 3 hafta boyunca havuza ya da saunaya girmemek gerekir. Denize girileceği durumlarda denizin temiz olduğundan emin olmak önemlidir. Piercing delimi yapıldıktan bir gün sonra duş alınabilir. Ancak delim bölgesine çok sıcak su temas ettirmemeye özen gösterilmelidir. 


Piercing takısı, delim işleminin ardından hemen çıkarılmamalı ya da değiştirilmemelidir. Piercingin çıkarılması ya da değiştirilmesi için delim bölgesinin özelliklerine ve iyileşme hızına göre 1 ila 1.5 ay beklemek gerekir. Eğer iyileşme tamamlanmadan piercing çıkarılır ya da değiştirilirse, piercing delim bölgesinin tahriş olması ve iyileşme süresinin uzaması gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. 


Yine piercing bölgesi tamamen iyileşene kadar piercing bölgesine elle temas etmemek gerekir. Eğer piercing bölgesine temas edilmesi gerekiyorsa öncelikle eller iyice yıkanmalıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu, piercing delim bölgesine hiçbir makyaj malzemesini temas ettirmemektir. Ayrıca piercing delim işlemini yapan uzman önermediği takdirde piercing delim bölgesine antibiyotikli krem sürmemek önemlidir. Çünkü antibiyotik, iyileşme için gereksinim duyulan hava sirkülasyonunu önler ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Temizlik sürecinde ise alkol, triklosan ya da hidrojen peroksit içeren sabunların kullanımından kaçınılmalıdır.


Piercing delim bölgesinin bakımı ve temizliği sırasında önerilen ürünler dışında bir başka ürün kullanılmamalıdır. Rastgele ürünleri tercih etmek yanlış bakım uygulamalarına ve iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir. Ayrıca delim bölgesini aşırı temizlemek bölgenin tahriş olmasına yol açarak iyileşme sürecini uzatan bir unsur halini alabilir.


Piercing Deliminde Bu Noktalara Dikkat


Piercing deliminden sonraki erken dönemde delim bölgesinde şişlik görülmesi olağan bir durum olarak kabul edilir. Bu nedenle daha uzun barlı bir takı tercih etmek kullanım konforu sağlayabilir. Piercing delimini izleyen erken dönemde hatta iyileşme tamamlanana kadar delim bölgesinin üzerine yatmamak gerekir. Üzerinde uyunması halinde takı uzun barı yamularak yaranın açısını bozabilir ve iyileşme süresinin uzaması gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.


Piercing takıldıktan sonra takının temas edeceği yastık kılıfı ve çarşaf gibi tüm yüzeyleri düzenli olarak temizlemek ve gerekli hijyen standartlarını üst düzeyde sağlamak konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu süreç içerisinde herhangi bir evcil hayvanla birlikte uyumamak gerekir. Ayrıca iyileşme sürecinin aksamaması için piercing takılan bölgenin olası darbelerden korunması çok önemlidir. Piercing takıldıktan sonra bölge iyicek kurulanmalı, nemli ya da ıslak bırakmamaya özen gösterilmelidir.