Burun Piercing Bakımı Nasıl Yapılır ve Temizlenir?


Binlerce yıldır, pek çok farklı kültürde ve toplumda yaygın bir şekilde kullanılan burun piercingi beğenilen bir takı türüdür. Burnun farklı noktalara delik açılarak takılan bir takı olan piercing günümüzde pek çok kadın ve erkek tarafından tarzını yansıtan bir unsur olarak tercih edilmektedir. 


Yeni bir burun piercingi takıldıktan sonra gündeme çok önemli bir başka konu gelir: Burun piercing bakımı. Burun piercing bakımı, hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için titizlikle ve düzenli olarak yapılmalıdır. Bu sayede burun piercing delim bölgesinin temiz tutulması, bölgede enfeksiyon gelişiminin mnlenmesi ve piercingin içindeki döküntülerin uzaklaştırılmasını sağlar.


Burun Piercing Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Burun piercing delim bölgesinin rutin temizlik işlemine başlanmadan önce, mutlaka eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Ellerin temizliğinden emin olunduktan sonra burun piercing bakımı adımına geçmek, piercing delim bölgesinde enfeksiyon oluşması riskini azaltmanın en etkili yoludur. 


Burun piercinginin temizlenmesi için en çok tercih edilen yöntem, tuzlu su çözeltisi kullanılmasıdır. Bunun için bir bardak ılık suya, çeyrek çay kaşığı tuz eklemek ve iyice karıştırmak yeterlidir. Daha sonra çözelti, steril bir gazlı bez ya da pamuklu çubukla piercing delim bölgesine uygulanmalı, bu işlem günde 2-3 kez tekrarlanmalıdır. 


Burun piercing bakımı ve temizliği sırasında, cildi kurutma ve iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileme riskinden dolayı sabun kullanılmamalıdır. Piercing temizlenirken ya da temizlenen bölgenin kuruması beklenirken piercing takısı delikte döndürülmemelidir. Bu hareket piercing iyileşme sürecini geciktirerek irritasyona yol açabilir. Ayrıca piercingi döndürmek yara üzerinde oluşmuş kabukların kopmasına ve yaraların yeniden açılmasına neden olabilir.


Burun piercing delim işlemini izleyen ilk birkaç gün boyunca, delim bölgesinde şişlik ve hassasiyet gelişebilir. Bu durumu önlemenin yollarından biri piercing delim bölgesine nazik bir şekilde sıcak kompres uygulamaktır. Bunun için yapılması gereken temiz bir bezi ya da pamuğu sıcak suya batırmak ve burun piercing delim bölgesine uygulamaktır. Bu işlem bölgedeki kan akışının artmasını ve yara iyileşmesi sürecinin hızlanmasını sağlayabilir.


Burun piercing bakımı ve temizliği sırasında dikkatli olunmalıdır. Piercing takısına ve delim bölgesine tırnaklar ya da keskin nesneler temas ettirilmemelidir. Enfeksiyon riskini artırması dolayısıyla losyonlar ve makyaj malzemeleri gibi kimyasalların kullanımına ara verilmelidir. 


Burun piercingi tamamen iyileşmeden önce deniz, havuz, jakuzi ve sauna gibi ortamlarda bulunmamak gerekir. Ayrıca terlemeye ve mikropların bölgeye girmesine neden olabileceğinden spor aktivitelerinden kaçınılmalıdır.


Tüm bu etkenlere dikkat edilmesine, doğru bir burun piercing bakımı ve temizliği uygulanmasına karşın piercing delim bölgesinde olağan dışı bir şişlik, kızarıklık, ağrı ya da irin oluşumu fark edilirse vakit geçirmeksizin doktora başvurulmalıdır.


Burun Piercingi Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler


Burun piercing delim bölgesine reçetesiz olarak satılan antiseptikleri uygulamamak önemlidir. Burun piercinginizin enfekte olduğuna dair endişeleniyorsanız tuzlu su solüsyonuyla temizliğe devam etmeli ancak mutlaka bir sağlık çalışanına danışmalısınız. Burun piercing bakımı sırasında hidrojen peroksit kullanmanın, burun takılarını bükmenin ya da takılarla oynamanın piercing bölgesini tahriş edebileceğini unutmayın.


Burun piercinginize kesinlikle kirli ellerle dokunmamak, darbe almasına neden olabilecek sporlar yapmamak ve burun piercing takısını kesinlikle bir başka kişi ile paylaşmamak dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasında sıralanabilir. Piercing takmak için bölgenin zorlanması cildin ciddi ölçüde hasar görmesine neden olabilir. Bu nedenle piercing delim bölgesi tamamen iyileşene kadar piercing çıkarılmamalı ya da değiştirilmemelidir. Sonraki dönemlerde ise piercing nazik hareketlerle takılıp çıkarılmalıdır.