Burun Piercing İltihabı Nasıl Geçer ve Tedavi Edilir? 


Kadın erkek pek çok kişinin tercih ettiği burun piercinginin bakımı ve temizliği vücudun diğer bölgelerindeki piercing takılarına göre daha kolay yapılabilir. Burun piercing deliminden sonra burun piercing bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Ancak çeşitli etkenlere bağlı olarak bazı kişilerde burun piercing iltihabı görülebilir. Bu durumda burun piercing iltihabı nasıl geçer sorusunun yanıtı önem kazanır.


Burun piercingi enfeksiyon kaptığında vakit geçirmeksizin tedaviye başlanmalıdır. Bu sayede iltihabın ilerlemesini önlemek mümkündür. Daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınmaması için doktora başvurmak gerekir. Burun piercing enfeksiyonu tıbbi tedaviyle kısa sürede tedavi edilebilir. 


Uygulanması gereken tedavi yöntemi, burun piercing iltihabının boyutuna göre değişebilir. Hafif seyreden enfeksiyonlarda genellikle antibiyotik tedavisi uygulanması yeterli gelir. Verilen antibiyotik mutlaka doktorun talimatlarına uygun olarak ve belirtilen süre boyunca kullanılmalıdır. Antibiyotik kullanımını gerektirmeyecek düzeydeki burun piercing iltihabının tedavisi için krem reçete edilebilir. Verilen ilaç ve uygulanan tedavi her ne olursa olsun doktorun önerilerine uyulmalı ve reçete edilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Daha ciddi seyreden enfeksiyonlarda ise farklı müdahalelere ihtiyaç duyulur. 


Tüm bunların yanı sıra burun piercing iltihabı yaşayan kişiler ev ortamında kendi başlarına uygulayabilecekleri çeşitli tedavi yöntemlerine de başvurabilirler. Bunlardan biri şişkinlik belirtilerini gidermek için ılık kompres uygulamaktır. Ayrıca enfekte olmuş piercing günde 3-4 kez deniz tuzu solüsyonuyla yıkanmalıdır. Piercing bölgesindeki akıntıların neden olduğu kuru parçalar da nazik bir şekilde temizlenmelidir.


Bu adımların uygulanmasına ek olarak burun piercingi tamamen iyileşene kadar çıkarılmamalıdır. Piercing erken çıkarılırsa piercing delim bölgesinin korunaksız hale gelmesi sonucu iltihabın daha da artması riski vardır.


Enfekte Burun Piercinginin Bakımı Nasıl Olmalı?


Burun piercingi iltihap kaptığında sürecin daha da kötüleşmesini önlemek için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Bu süreçte doğru piercing bakımı yapmaya özen gösterilmelidir.  Piercing bakımı yapılmadan önce eller dezenfekte edilmeli, kirli ellerle kesinlikle bölgeye dokunulmamalıdır. Burun piercing bakımı için enfekte olmuş buruna dokunulmadan önce eller sterilize edilmeli, burun her zaman kuru ve temiz tutulmalıdır. Sıcaklık ve nem iltihabın yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle bu konuda da dikkatli olunmalıdır. 


İltihaplı Burun Piercingi Ne Kadar Sürede İyileşir?


Enfekte burun piercinginin iyileşmesi için spesifik bir süreden bahsedilmesi doğru değildir. İyileşme sürecini etkileyen pek çok farklı faktör bulunur. Hafif dereceli iltihaplanmalar ciddi enfeksiyonlara göre çok daha hızlı bir şekilde iyileşir. Ciddi ve ağır seyreden enfeksiyonların tamamen iyileşmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyulur. Burun piercinginin iyileşmesi için gereken süre aynı zamanda hangi tedavi yöntemlerinin uygulandığına göre değişebilir.


Doğru ve düzenli bakım uygulanmazsa burun piercing iltihabı iyileşmeyeceği gibi giderek artabilir. İlaçla tedavi edilen enfeksiyonların iyileşme hızı genellikle daha fazladır. Tıbbi destek almadan evde uygulanan tedavilerde iyileşmenin sağlanması için 2 hafta civarında bir süreye ihtiyaç duyulabilir.