Dermal Piercing Nedir? Farkları Nelerdir?


Derinin altında bulunan yağ tabakası ya da kıkırdak dokusu delinip buraya iğne ya da takı takılmasıyla uygulanan vücut süsleme sanatı piercing olarak adlandırılır. Piercing vücudun çok çeşitli bölgelerine uygulanabilir. Piercing delim işlemi “İntraket” olarak adlandırılan özel iğnelerden faydalanılır. Geleneksel piercing delim işleminde iğne deriye bir yerden girip diğer taraftan çıkarken dermal piercingde uygulama biraz daha farklı olur. Peki dermal piercing nedir?


Dermal piercing, cildin altına yerleştirilen temel plak ya da taban ile karakterize bir piercing takısıdır. Bu taban aslında cildin altına yerleştirilerek piercing takısını destekleme görevini üstlenen bir implant olarak tanımlanabilir. Tabanın altında ise mücevher, boncuk ya da taş gibi materyallerden üretilen farklı şekillerde ve tasarımlarda takılar yer alır. Dermal piercinglerin üretiminde kullanılan malzemelerin genellikle cerrahi çelik, titanyum ve biyoplastik gibi cilt dostu materyaller olmasına özen gösterilir.


Dermal piercing uygulama süreci standart piercing delim işlemine göre biraz daha komplike bir yapıya sahiptir. Dermal piercing işlemi mutlaka alanında uzman ve deneyimli piercing uzmanları tarafından yapılmalıdır. Dermal piercing uygulamasında ilk adım cildin altına yerleştirilecek olan takı için bir delik açılmasıdır. Daha sonra taban ya da plak cilt altına yerleştirilip takı takılarak işlem tamamlanır. Dermal piercing takıldıktan sonra hızlı bir iyileşme süreci yaşanması ve dermal piercing takısının yerinde kalması için titiz bir bakım uygulanmalıdır.


Dermal Piercing İle Geleneksel Piercing Arasındaki Fark Nedir?


Dermal piercing ile geleneksel piercing türleri görünüş olarak benzerliklerinden dolayı sıklıkla birbirleriyle karıştırılırlar. Her iki piercing türü de cilt için uygun olmakla birlikte aralarında bir takım farklar olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. 


Dermal piercing ve geleneksel piercing arasındaki en önemli farklardan biri, delim aşamasında kullanılan ekipmanlar konusunda ortaya çıkar. Geleneksel piercing deliminde düz iğne kullanılırken, dermal piercing delimi yapmak için dermal punch olarak adlandırılan özel bir alet kullanımı tercih edilir.


Dermal piercing ile geleneksel piercing arasındaki diğer bir fark, delim tekniğidir. Derinin dermis ve epidermis olmak üzere üst ve alt tabakası vardır. Dermal piercing derinin alt tabakası olan 1.2 mm kalınlığındaki dermise uygulanır. İşlemden önce derinin bir kısmı punch yardımıyla çıkarılır ve piercingi yerleştirmek için bir boşluk oluşturulur. Geleneksel piercing takısı ise dermis delinerek derinin üst tabakasına takılır.


Dermal piercingler için kullanılan dermal barlar cildin iç kısmına yerleştirildiğinden piercingin yalnızca top kısmı görülür. Normal piercing takılarında ise farklı türlerde barlar kullanılabilir. Dermal piercing uygulamasında tercih edilen taşlar geleneksel piercing uygulamasında kullanılanlara göre daha küçüktür.


Her piercing türünde olduğu gibi dermal piercing uygulamasının da bazı riskleri vardır. Bunlar arasında en önemlisi, uygulama yapılan bölgedeki derinin piercingi reddetmesidir.