Dil Piercing Bakımı Nasıl Yapılır ve Temizlenir? 


Dil piercinginin tamamen iyileşmesi için gereken süre yaklaşık 4 ila 6 hafta arasında değişir. Ancak bu sürenin kullanılan dil piercing takısının üretildiği materyale ve dil piercing bakımı sürecine ne kadar özen gösterildiğine bağlı olarak değişiklik göstermesi mümkündür. 


Dil piercingi son derece eğlenceli ve havalı bir görünüm sağlasa da diğer pek çok piercing türüne göre çok daha titiz bir bakım süreci gerektirir. Bunun en önemli nedeni, nemli bir oram ve bakteriler için üreme alanı olan ağız bölgesindeki bir piercing olmasıdır. Dil piercingi taktırmak yani bunun için dile bir delik açtırmak yalnızca hepatit ve endokardit gibi ciddi enfeksiyonlar başta olmak üzere çeşitli enfeksiyonların oluşması riskini artırır. Enfeksiyonun yanı sıra dil piercingi dişlerde ve diş etinde hasara, yoğun şişmeye neden olabilir. Bu yüzden dil piercingi taktırmayı planlıyorsanız dil piercing bakımı ve temizliği konusunda gereken özeni göstermelisiniz.


Dil Piercingi Bakımı ve Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler


Dil piercingi deliminden sonraki süreçte piercing delim bölgesinin ve çevre bölgenin için düzenli temizlik yapılmalıdır. Bu süreçte antimikrobiyal ya da antibakteriyel alkol içermeyen bir ağız durulama solüsyonu ve herhangi bir katkı maddesi içermeyen steril solüsyon ya da iyotsuz deniz tuzu karışımı kullanılabilir. 


Yemek yedikten sonra ağız 30 saniye boyunca ağız çalkalama ya da temizleme solüsyonuyla durulanmalıdır. Delim bölgesi günde iki ya da üç kez serum fizyolojik ve temiz bir gazlı bezle temizlenmelidir. Yemeklerden sonra dişleri fırçalamak ve alkolsüz ağız bakım suyu kullanmak bakteri oluşumunu önlemenin en etkili yöntemlerinden biridir. Dil piercingi takıldıktan sonraki en az 1 hafta boyunca süt, peynir, soda, bira, portakal, yoğurt gibi süt ürünlerinin ve asitli gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. Çünkü süt ürünleri içerdikleri maya dolayısıyla enfeksiyon oluşumunun tetiklenmesine, asitli gıdalar ise piercing deliğinin tahriş olmasına neden olabilir.


Dil piercing bakımı yapıldığı süre boyunca yara iyileşmesi sırasında kabuk oluşmadığından piercing çevresinde beyaz kan hücrelerinden oluşan beyaz bir birikinti meydana gelir. Dil yapısında kaslar da bulunduğu için dilin üzerinde yeşillenme, beyazlanma ve sararma oluşması mümkündür. İlk delim sırasında takılan piercing takısı uzun olduğundan topun çevresinde tümsekle birlikte yarık gibi görüntüler oluşması söz konusu olsa da kısa piercing takısı kullanımına geçilince bu görünüm ortadan kalkar. 


Dil piercingi iyileşme süreci tamamlanana kadar beslenme programında rahat tüketilebilir yiyeceklere yer vermek, aşırı sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, şişliği ve ağrıyı azaltmak için buz kompresi yapmak önemlidir. 


Dil piercing deliminden sonra meydana gelen şişme dolayısıyla peltek konuşma ve çenenin altında ağrı görülmesi söz konusu olabilir. Ayrıca piercing topları alt ve üst damakta hassasiyet oluşmasına yol açabilir.