Dudak Piercing Bakımı Nasıl Yapılır ve Temizlenir?


Son yılların popüler takılarından biri olan dudak piercingi dudağın çeşitli bölgelerine takılabilen bir aksesuardır. Kişisel tarzı tamamlamanın etkileyici bir yolu olan dudak piercingi takıldıktan sonra sağlıklı ve güvenli bir kullanım imkanı elde etmek için doğru ve düzenli bakım yapılması önemlidir.


Dudak piercing takıldıktan sonra dudak piercing bakımı düzenli ve eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Dudak piercing delim bölgesi iyileşene kadar doğru bir bakım uygulamak bölgenin hijyenini sağladığı gibi hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanmasına da katkıda bulunur. Dudak piercing bakımı yapılırken takının çevresindeki yaranın kolayca kapanması ve herhangi bir enfeksiyon gelişmesi riskinin önlenmesi için piercing delim bölgesinin çevresi temiz tutulmalıdır. 


Dudak Piercing Bakımı Düzenli Yapılmalı


Dudak piercing delimi yeni yapıldığında ilk birkaç hafta boyunca maksimum düzeyde dikkat edilmesi gerekir. Piercing delimini yapan profesyonelin dudak piercing bakımı talimatlarına eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır. Dudak piercing deliminden sonraki ilk birkaç gün boyunca genellikle aşırı şişlik ve hassasiyet yaşanması olasıdır. İlk günlerde buz kompresi uygulamak şişmenin azalmasını sağlar. Ayrıca piercing delim işlemini yapan profesyonelin önerdiği antiseptik bir solüsyon kullanılarak piercing bölgesi temizlenmelidir.


Dudak piercing delim bölgesinde enfeksiyon gelişimini azaltmanın en etkili yolu, dudak piercingini temiz tutmaktır. Bunun için piercing bölgesi her gün tuzlu su çözeltisiyle ya da antiseptik bir solüsyonla temizlenmelidir. Bu aşamada steril bir pamuk ya da gazlı bez kullanmaya özen gösterilmelidir. Temizleme işleminden önce eller iyice yıkanarak sterilize edilmeli, temizleme işlemi sırasında dudak piercing takısına dokunmamaya ve takıyı çıkarmamaya dikkat edilmelidir.


Dudak Piercinginde İltihaplanma ve Şişmeye Dikkat


Dudak piercingi takıldıktan sonra delim bölgesinde hafif bir şişlik görülmesi olağan bir durum olarak kabul edilir. Ancak aşırı şişlik, kızarıklık ya da iltihaplanma belirtisi görülmesi halinde vakit geçirmeksizin bir doktora başvurulmalıdır. Dudak piercing bölgesinde iltihaplanma oluşumunun önlenmesi için sigara, alkol ve baharatlı yiyecekler gibi bölgenin tahrişine neden olabilecek ve iyileşme süresini uzatabilecek maddelerden uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra ağız mutlaka antiseptik bir gargara kullanılarak düzenli olarak çalkalanmalıdır.


Dudak piercingi takıldıktan sonra piercing takısının değiştirilmesi için iyileşmenin tamamlanması beklenmelidir. Her bireyin iyileşme süresi çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte dudak piercinginin iyileşmesi için ihtiyaç duyulan süre ortalama 6 ila 8 hafta arasında değişir. İyileşme tamamlandıktan sonra piercing takısı değiştirilirken mutlaka steril ve sağlık açısından zararsız materyallerden üretilen takılar kullanılmalı aynı zamanda nazik bir şekilde hareket edilmelidir.


Dudak piercing deliminden sonra dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketiminden kaçınmaktır. Beslenme programında sert ve uzun süre çiğnenmesi gereken yiyeceklere yer verilmemelidir. Ayrıca alkollü ve asidik içeceklerin piercing bölgesine teması minimize edilmelidir.