Dudak Piercing Şişmesi Nasıl Geçer? Nasıl İyileşir?


Dudak piercingi pek çok kadın ve erkek için kendini ifade edip özgün tarzını yansıtmayı sağlayan etkili bir takıdır. Dudak piercingi popüler bir aksesuar olmakla birlikte dudak bölgesinde delik açılmasını gerektirdiğinden dudak piercingi yaptırmadan önce ve yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunların başında dudak piercing deliminin alanında uzman ve deneyimli piercing profesyonelleri tarafından yapılması gelir. Ayrıca dudak piercing bakımı ve temizliği süreci titizlikle yerine getirilmelidir. Bu noktalara özen gösterilmesine karşın dudak piercing deliminden sonra dudak şişmesi başta olmak üzere çeşitli sorunlarla karşılaşılması riski vardır. Dudak piercing şişmesi nasıl geçer sorusunun yanıtı, bu nedenle dudak piercing delimi yaptıran kişiler tarafından sıklıkla merak edilir.


Dudak Piercing Şişmesi Neden Olur?


Dudak piercing şişmesinin en önemli nedenlerinden biri, piercing delim bölgesinin iltihaplanmasıdır. Dudak piercingi takılırken derinin delinmesi, vücudun doğal savunma mekanizmasının tetiklenmesine neden olabilir. İltihaplanma sonucu delik etrafında şişlik, hassasiyet ve kızarıklık meydana gelebilir.


Bunun yanı sıra bazı kişilerin dudak piercing takılarının üretiminde kullanılan metal alaşımlarına ya da takılara karşı bir hassasiyeti vardır. Bu durumda vücudun gösterdiği alerjik reaksiyona bağlı olarak dudak piercing şişmesi görülebilir. Dudak piercing deliminden sonra delim bölgesi yeterince temizlenmez ve gerekli bakım yapılmazsa, enfeksiyon gelişmesi riski artacaktır. Bunun sonucunda enfekte olan piercing bölgesinde şişme ve ağrı görülebilir. Ayrıca piercing takılırken ya da takıldıktan sonra dudakta oluşan travmalar, dudak piercing tahrişine ve şişmesine neden olabilir.


Dudak Piercing Şişmesi Geçmesi İçin Ne Yapılmalı?


Dudak piercing şişmesinin ve ortaya çıkması olası diğer sorunların önlenmesi için piercing delimi sırasında ve sonrasında gerekli hijyen koşulları sağlanmalıdır. Alanında uzman ve deneyimli piercing profesyonelleri tarafından steril ortamlarda yapılan dudak piercing deliminden sonra hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için önerilen ağız bakım ürünlerini kullanmaya ve delim bölgesini temiz tutmaya özen gösterilmelidir.


Dudak piercing deliminden sonra uygulama bölgesinde şişme meydana gelirse, şişliğin ve ağrının hafifletilmesi için düzenli olarak soğuk kompres uygulanması fayda sağlayabilir. Ağrının şiddetine ve kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak sağlık çalışanının önerisiyle basit ağrı kesici ilaçların kullanılması söz konusu olabilir. Bununla birlikte aspirin gibi kan inceltici özelliğe sahip ilaçlar kullanan kişilerin mutlaka doktora başvurması gerekir. 


Dudak piercing şişmesinin ve bölgede enfeksiyon varsa bunun geçmesi, aynı zamanda sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için dudak piercing bakımı düzenli olarak yapılmalı, önerilen ağız bakım ürünleri kullanılmalıdır. 


Dudak piercing deliminden sonra delim bölgesinde şişlik oluşması yaygın görülen bir yan etki olsa da şişliğin ciddi boyuta ulaşması ya da beraberinde enfeksiyon belirtileri görülmesi halinde vakit geçirmeden sağlık uzmanına başvurulması gerekliliği unutulmamalıdır.