Turkuaz taşı ya da firuze taşı eski dönemlerde Türkler tarafından savaş malzemelerinde kullanılan bir taş olma özelliği taşıdığından, Türk taşı olarak da adlandırılır. Geçmişi antik Mısır dönemine kadar uzanan firuze taşı, antik Yunan ve Aztekler döneminde de kullanılmıştır. 


Firuze taşı her dönemde şans ve uğur getirdiğine, taşıyan kişiyi nazardan koruduğuna inanılmıştır. Tarih boyunca mücevher yapımında sıklıkla kullanılan firuze taşı aynı zamanda mekanlarda kullanılan süs eşyalarında, şans getirmesi için savaş malzemelerin işlemelerinde ve daha pek çok farklı alanda kendine yer bulmayı başarmıştır.

Firuze Taşının Özellikleri


Fosfat mineralleri grubundaki firuze taşının bünyesinde fosfat, alüminyum ve bakır vardır. Saydam olmayan opak ve mumsu bir yapıya sahip olan firuze taşının renkleri gök mavisinden turkuaz mavisine, mavi gri ve yeşil mavi renklere kadar geniş bir çeşitlilik gösterir. İçinde damar ya da çizgi bulunmayan gök mavisi renkliler, en kaliteli firuze taşı türleri olarak kabul edilirler. İçinde altın renkli birkaç nokta ya da damar bulunan firuze taşları da sıklıkla tercih edilirler.


Sertlik derecesi 5 ila 6 arasında olduğu için firuze taşının takı ve mücevher yapımında kullanılması sık görülen bir durumdur. Amerika, Meksika, Şili, Afganistan, İsrail, Tibet, Avustralya ve İran firuze taşının en çok çıkarıldığı yerlerdir. Son derece etkili ve değerli bir doğal taş olan firuze taşının günümüzde hak ettiği değeri görememesinin en önemli nedenlerinden biri, piyasada bulunan sahte firuze taşının bolluğudur. Firuze taşı çok değerli ve pahalı bir taş olduğundan, havlit taşının laboratuvar ortamında boyandığı ve firuze taşı olarak satışa sunulduğu bilinmektedir. Huubay’ın zengin ürün çeşitliliği içerisinde yer alan doğal taşlar gerçek doğal taşlardır. Siz de firuze taşı ve diğer doğal taşları alacağınız zaman Huubay’ı tercih ederek gerçek ve kaliteli doğal taş fiyatları ile en uygun fiyatlarla satın alma imkanı elde edebilirsiniz.


doğal taş fiyatları


Nazara karşı koruma sağladığı inanılan firuze taşı, bayanların takı olarak kullanmayı en çok tercih ettiği doğal taşlar arasında yer alır. Firuze taşının kemer olarak kullanıldığında sindirim sistemine fayda sağladığı düşünülür. Firuze taşının gümüş ile kullanılması dengenin artmasını sağlar. Barışı simgeleyen firuze taşı yeşil ve gök mavisi arasındaki tüm renk tonlarına sahip olabilmektedir. Turkuaz taşına içindeki demir ya da krom, yeşil bir renk verir. Mavi renk ise bakırdan gelir. Her ikisinin birleşmesi benzersiz bir turkuaz rengine kavuşmayı sağlar. 

Firuze Taşının Faydaları Nelerdir?


Firuze, kullanan kişiye dinginlik ve huzur veren bir doğal taştır. Kaygıları giderir, kişiye mutluluk verir ve bedeni güçlendirir. Kişiye sakinlik verdiğine inanılan firuze taşı aynı zamanda kederi gidermeye ve herhangi bir olayın şokunu yaşayan kişileri bu durumdan kurtarmaya yarar. Kişilere ihtiyacı olan huzur duygusunu sağlar. Tüm bunların yanı sıra firuze taşı kişilerin iyileştirici güçlerini ve bilgeliklerini artırma özelliğine sahiptir.


Şans ve uğur taşı olan firuze taşı kişiye başarı getirmeye yardımcı olur. Takı olarak firuze taşı günlük kullanıma uygundur. Gümüşün içine gömüldüğünde etkisi artan firuze taşı dengeyi sağlar. Tansiyonu düzenleme ve kalp hastalıklarına iyi gelme etkisi bulunan firuze taşı, çakraların hizaya sokulmasına ve dengelenmesine yardımcı olur. Metabolizmayı olumlu yönde etkileyen firuze taşının görme sorunlarını iyileştirmeye yardımcı olduğu düşünülür. Cilt hastalıklarına iyi gelen, solunum yolu sorunlarını gideren, tiroid bezi hastalıklarının iyileşme sürecini destekleyen bir doğal taştır. Uykusuzluğa iyi gelen firuze taşı, baş aprusu ve migren gibi sert ağrıların giderilmesine katkıda bulunur.


Firuze taşı, taşıyan kişinin düşüncelerini mantıklı bir şekilde ifade etmesini sağlar. Tehlikelere ve negatif enerjilere karşı koruma sağlar. Kabusları önler. Otorite ve güç kazandırdığı gibi kişiye sıcaklık ve rahatlık getirir.


doğal taş

Turkuaz Taşı Nasıl Temizlenir?


Turkuaz, dış etkenlerden kolayca etkilenen bir doğal taştır ve cildin doğal yağı bu etkenlerin arasında sayılabilir. Kristalin dış görünüşünde bir değişiklik olmaması için turkuaz taşı belirli aralıklarla temizlenmelidir. Turkuaz taşını etkili bir şekilde temizlemenin en kolay yollarından biri, ıslak bir bez yardımıyla temizlemektir. Kimyasalları ve akışkan maddeleri hızla emen bir yapısı olduğu için turkuaz taşı suyun altında kısa süreli olarak yıkanabilir. Ancak sonrasında çok iyi kurulanması gerekir. 


Turkuaz taşını arındırmanın diğer bir yöntemi ise tütsü dumanından faydalanmaktır. Yakılacak doğal bir tütsünün dumanında kristali gezdirmek, turkuaz taşının üzerinde biriken negatif enerjiden arındırılmasını sağlar. Turkuaz taşı aynı zamanda ay ışığını seven doğal kristallerden biridir. Turkuaz taşı, ay ışığını görecek bir şekilde balkona ya da cam önüne koyularak temizlenebilir. Diğer yandan turkuaz taşının ısı etkisiyle renk değiştirmesi söz konusu olduğundan güneş ışığıyla temas etmediğinden emin olunmalıdır. Turkuaz taşı yaratıcı ve iyileştirici etkisinden dolayı Feng Shui uygulamalarında yaygın bir şekilde kullanılır. Görünüşü itibarıyla her tür tarza uyum sağlar. Aksesuarlarda ve dekoratif eşyalarda kullanılma sıklığı fazladır.