Göbek Piercing Acıyor Mu? Yaptırmalı mıyım?


Vücudun göbek bölgesine takılan ve son derece dekoratif bir takı olan göbek piercingi son yıllarda artan popülerliğiyle dikkat çekmektedir. Göbek piercingi ile tarzını tamamlamak isteyen kişilerin gündemindeki konulardan biri “Göbek piercingi acıyor mu?” sorusunun yanıtıdır. 


Göbek piercingi göbek deliğinin çevresindeki ciltte bir delme işlemi yapılmasını gerektirir. Göbek piercing delimi tıpkı diğer piercing delimleri gibi alanında uzman ve deneyimli profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Piercing uzmanı sterilize edilmiş bir iğneyle delim yaptıktan sonra göbek piercing takısını yerleştirir. Delme işlemi sırasında kişinin iğneden kaynaklanan bir miktar acı hissetmesi olağan bir durum olarak kabul edilir. Hissedilecek ağrının şiddeti konusunda, her bireyin acı eşiği farklı olduğundan net bir şey söylemek mümkün olmasa da genellikle hafif bir iğne batması ya da rahatsızlık hissedileceğini söylemek mümkündür. Genellikle birkaç saniye süren ve dayanılabilir düzeyde olan bu his, hassasiyeti yüksek olan bireylerde daha fazla olabilir. Bununla birlikte acı seviyesini etkileyen farklı faktörlerden bahsetmek de mümkündür. Bunlardan bazıları bireyin acı eşiği, delme işleminin ne kadar hızlı yapıldığı ve işlemin bir profesyonel tarafından yapılıp yapılmadığı sayılabilir.


Piercing delim işleminden sonra göbek piercing bölgesinde hafif bir şişlik, ağrı ya da hassasiyet hissedilebilir. Bu tür yan etkiler genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanabilmesi için göbek piercing bölgesi doğru bir şekilde temizlenmeli, düzenli olarak göbek piercing bakımı yapılmalıdır. Böylece enfeksiyon gelişmesi riskini azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak mümkün olur.


Göbek piercing deliminden sonra yaşanan iyileşme süreci boyunca delim bölgesinde hafif bir rahatsızlık hissedilmesi mümkündür. Kıyafetlerin göbek piercing bölgesine sürtünmesi rahatsızlık hissine neden olabilmekle birlikte doğal olan bu durum zaman içerisinde azalır.


Herkes Göbek Piercing Yaptırabilir mi?


Göbek piercingi yaptırmak herkes için uygun olmayabilir. Bu nedenle göbek piercingi yaptırmak isteyen kişilerin sağlık açısıdan uygunluğu ve cilt hassasiyeti değerlendirilmeli, bunun sonucunda göbek piercingi yapılıp yapılamayacağına dair karar verilmelidir. Göbek piercing yapılabilmesi için kişinin sağlıklı bir vücuda sahip olması gerekir. Kronik bir hastalığı ya da bağışıklık sistemi sorunları olan kişilerin göbek piercingi yaptırmadan önce doktor onayı alması doğru bir adım olabilir.


Hamilelik döneminde olan ya da hamilelik planlayan kadınların doğum sonrasına kadar göbek piercingi taktırması önerilmez. Çünkü hamilelik sırasında yaşanan vücut değişikliklerine bağlı olarak piercing bölgesinin çevresinde rahatsızlık hissi ya da enfeksiyon gelişmesi riski artabilir. 


Göbek piercingi yaptırmadan önce dikkate alınması gereken konulardan biri kişinin cilt hassasiyetidir. Bazı kişilerin ciltlerindeki belirli bölgeler çok daha hassas bir yapıya sahip olabildiği için göbek piercing delimi ve sonrasında daha fazla rahatsızlık hissetmeleri söz konusu olabilir. Cilt hassasiyeti olan kişilerin piercing deliminden önce bir uzmana başvurarak hangi tür piercing takması gerektiği ve delim sonrası neler yaşayabileceği hakkında bilgi alması önerilir.


Göbek piercingi yaptıracak olan kişiler olası bir alerjik reaksiyon konusunda da dikkatli olmalıdır. Herhangi bir takı malzemesine karşı alerjisi olan kişilerin piercing deliminden önce işlemi yapacak profesyonele bilgi vermesi çok önemlidir. Alanında uzman ve deneyimli bir piercing sanatçısı alerjik reaksiyona neden olma riski ve sağlık açısından herhangi bir zararı olmayan materyallerden üretilmiş göbek piercing takılarını tercih eder. Bu sayede olası bir alerjik reaksiyon riski minimize edilebilir.


Göbek piercing deliminden sonra bakım ve iyileşme sürecine özen gösterilmelidir. İyileşme süreci her birey özelinde farklı olabilse de genellikle birkaç ay içinde tamamlanacaktır.