Vücut modifikasyonunun en eski ve en çok uygulanan şekillerinden biri piercingdir. Göbek deliği dahil olmak üzere vücudun pek çok farklı bölgesine piercing takılabilir. Göbek piercing  zararları neler? Göbek piercingi güvenli mi? Kısacası göbek piercingi hakkında bilmeniz gereken her şey burada.


Popüler bir piercing türü olan göbek piercing, göbek bölgesindeki etli bir kısım delindiği için diğer piercing türlerine göre daha az acı verir. Ayrıca göbek piercing delim işleminden sonra uygulanması gereken bakım işlemi daha kolaydır. Bununla birlikte anatomik nedenlere bağlı olarak herkes göbek piercing delimi yaptıramayabilir.


Doğrudan göbek deliğinin üzerinden deriye yerleştirilen göbek piercing modeli son derece hoş bir görünüm sağlar. İstenilen görünümün elde edilmesi için doğru aksesuarlar seçilmelidir. Aynı zamanda kaliteli ve sağlık açısından hiçbir zararı olmayan materyallerden üretilmiş göbek piercing modelleri tercih edilmelidir. Sektörün önde gelen üreticilerinin Huubay’da beğenilerinize sunduğu göbek piercingi modelleri arasından beğenilerinize ve bütçenize uygun seçim yapabilirsiniz.

Göbek Piercing Zararlı mı?


Göbek piercing deliminden sonra olası risklerle karşılaşmamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunların başında; göbek piercing delimini alanında uzman, eğitimli ve deneyimli bir profesyonelin yapması gerekliliği gelir. Enfeksiyon ve kan yoluyla bulaşan hastalığı yayma gibi riskler barındırması nedeniyle piercing delimi mutlaka steril ortamlarda yapılmalıdır.


Göbek piercing delimi sırasında kapalı poşetlerde muhafaza edilen, tek kullanımlık ve steril aletler kullanılmalıdır. Ayrıca delim işleminden sonra bölgeye takılacak takılar özenle seçilmelidir. Tıbbi sınıf paslanmaz çelik, alerjik reaksiyona neden olma riski en düşük olan çeliktir. Altın, titanyum ve niyobyum da diğer güvenilir materyaller arasında sayılabilir. Kullanılacak piercing modelinin kenarlarında çentikler, çizikler ya da pürüzler bulunmamalıdır. Takının düzensiz kenarlarının olması, her hareketle birlikte derinin tahriş olmasına, yara izi kalmasına ve iyileşme süresinin uzamasına neden olabilir. Ayrıca enfeksiyon gelişmesi riski artar.

Göbek Piercingi Nasıl Yapılır?


Göbek piercing delimi çeşitli aletler kullanılarak gerçekleştirilir. İlk adım, göbek piercing yapılacak bölgenin temizlenmesidir. Eğer bölgede kıl bulunuyorsa mutlaka tek kullanımlık bir tıraş bıçağı ile alınmalıdır. Böylece pürüzsüz ve temiz bir delim bölgesine ulaşılabilir. 


Göbek piercing deliminin yapılacağı bölge bir kıskaç kullanılarak gergin bir şekilde tutturulur. Delimin yapılacağı nokta işaretlenir ve belirlenen noktada delim işlemi yapılır. Göbek piercing delim işleminden sonra bölgede hafif kızarıklık, şişme ve kanama görülebilir. Sağlıklı bir iyileşme süreciyle birlikte bu durum kısa süre içerisinde düzelecektir.

Göbek Piercingi Acıtır mı?


Göbek piercingin takıldığı göbek çevresi derisi, etli ve kalın bir yapıya sahiptir. Bu nedenle diğer piercing çeşitlerine göre göbek piercing delimi daha az acı veren bir süreçtir. Vücudun herhangi bir bölgesi delindiğinde olacağı gibi göbek piercing delimi sırasında ve sonrasında bir miktar ağrı hissedilmesi olağandır. Ancak göbek piercing diğer piercing türlerine göre daha az acı veren bir tür olarak öne çıkar.

Göbek Piercing İyileşme Süreci


Göbek bölgesinde delim yapılması yoluyla gerçekleştirilen bir işlem olduğu için göbek piercinginin iyileşmesi için belirli bir zamana ihtiyaç duyulur. Göbek piercing delim bölgesi, işlemden sonraki birkaç hafta içinde iyileşmiş görünebilse de piercingin tamamen iyileşmesi için ortalama 3 ila 6 aylık bir süre gerekir. Nadir görülen bir durum olmakla birlikte bazı durumlarda göbek piercing delim bölgesinin tamamen iyileşmesi bir yıl alabilir. 


Göbek piercing deliminden sonra hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için standart bakım uygulamalarına başvurulmalıdır. Bununla birlikte göbek piercing deliminden sonra belirli noktalara dikkat edilmesi iyileşme sürecini destekleyen bir avantaj olarak öne çıkabilir.


Göbek piercing deliminden sonra, sıcakla ve güneş ışınlarıyla temasa neden olması dolayısıyla sahil bölgelerinde bulunmamak gerekir. Ayrıca; göbek piercing delim bölgesinin iyileşme sürecinde havuzdan, kumlu alanlardan, durgun sulardan ve zararlı bakteriler bulundurabilecek her tür ortamdan ve unsurdan uzak durulmalıdır. Plajlardaki kumlar yabancı partiküllerle temasa buna bağlı olarak enfeksiyon gelişmesine neden olabilir. Piercing delim bölgesi tamamen iyileşene kadar suya girmemek dikkat edilmesi gereken diğer bir noktadır.


Göbek piercing takısı doğru boyutta seçilmelidir. Yanlış seçilen bir piercing, vücut tarafından reddedilebilir ve migrasyon söz konusu olabilir. Bu durum göbek piercinginde sık karşılaşılan risklerden biridir. Ayrıca göbek piercingi ve diğer piercing bölgeleri için seçilen takılar asla ucuz metalden üretilmemelidir. Bölgenin yapısına uygun boyutta, ağırlıkta ve mutlaka sağlık açısından risk teşkil etmeyecek materyallerden üretilen takıların kullanılması tercih edilmelidir. 


Göbek piercingi bulunduğu yerden dolayı kıyafetlere çok kolay bir şekilde takılabilir. Bu nedenle özellikle göbek piercing delim işleminden sonra kıyafet seçimine özen gösterilmelidir. Aksi takdirde piercingin takılma nedeniyle yerinden çıkması ya da bölgenin tahriş olması, iyileşme süresinin karşılaşması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilir. İyileşme sürecinde günlük olarak tuzlu su banyosu yapılmalı, delim bölgesi temiz tutulmalı ve enfeksiyon oluşmasına neden olabilecek durumlara karşı gerekli önlemler alınmalıdır.