Kalsedon taşı mumsu parlaklığa sahip, yarı opak ve genellikle mavi-beyaz renklerde bulunan bir doğal taştır. Kuvars grubuna ait olan kalsedon taşının kahverengi, sarı, gri, sarı - yeşil renkleri bulunabilir. Anadolu’da mavi altın olarak anılan kalsedon taşı, başarının ve gücün sembolü olarak bilinir. Ruhu besleyen ve inancı güçlendiren kalsedon taşının, kullanan kişileri kötülüklerden koruduğu düşünülür. 

Kalsedon Taşı Özellikleri


Kalsedon taşı, kaya oyuklarında çeşitli kimyasal ve fiziksel etkenlerin birleşimi sonucunda oluşan bir doğal taştır. Kuvars grubunun kriptokristalin çeşitlerinden biri olan kalsedon taşını oluşturan, çok ince tabakalar halinde dizilen kuvars liflerinin bir araya gelmesidir. Kalsedon taşı genellikle opal taşıyla karıştırılır.


Ülkemizde Eskişehir Sarıkaya’da büyük bir kalsedon taşı rezervi vardır. Dünyada ise Amerika, Brezilya, Hindistan, Yeni Zelanda, Meksika, Rusya, Fas ve Namibya gibi pek çok farklı yerde çıkarılır.


Sertlik derecesi 7 olan kalsedon taşının insan ruhunu ve inancını olumlu yönde etkilediği düşünülür. Bu nedenle süs eşyası ve aksesuar yapımında kalsedon taşı sıklıkla kullanılır. Ay ile yakın ilişkisinden dolayı yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisiyle öne çıkar. Çeşitli renkleri bulunduğundan tüm çakralarla uyumlu bir şekilde çalışır. 


Sertlik derecesi 7 olan kalsedon taşı; boğaz, kök ve güneş sinir ağı çakralarının taşı olarak kabul edilir. Farklı renk ve desenlere göre oniks, akik ve krizopras gibi farklı isimleri bulunur. Taşıyan kişiye şans ve başarı getiren kalsedon taşı aynı zamanda bolluk, bereket ve zenginlik taşı olarak adlandırılır. Kova, yay ve yengeç burçlarının doğal taşı olarak bilinen kalsedon taşı, fiziksel açıdan da pek çok fayda sağlar.


doğal taş fiyatları

Kalsedon Taşı Faydaları


Kalsedon kristali yaratıcı bir doğal taş olarak kişinin harekete geçmeden önce düşünmesini teşvik eder, dürtülerle hareket etmeyi engeller. Kalsedon taşı da diğer mavi kristaller gibi iletişim yeteneğini güçlendirmeye yardımcı olur, toplum önünde konuşacak olan kişilere cesaret verir. Saldırgan enerjileri hafiflettiği gibi melankoliyi neşeye dönüştürmeyi başarır.


Kalsedon taşı kişinin kendinden şüphe etmesini önlemesinin yanı sıra kendini daha iyi ifade etmesine ve hedeflerine odaklanmasına yardımcı olur. Negatif enerjileri dönüştürme ve duyguları dengeleme konusundaki etkileriyle öne çıkar. 


  • Kalsedon taşının öksürüğü hafiflettiği ve cilt enfeksiyonlarının iyileşme sürecini desteklediği düşünülür. 

  • Başta Alzheimer ve defans olmak üzere kronik hastalıklar üzerinde faydaları olduğuna inanılır. 

  • Sindirim sistemini düzenleme, metabolizmayı uyarma ve göz rahatsızlıklarının iyileşmesini destekleme etkileri bulunur.

  • Kalsedon taşı, taşıyan kişiyi kötülüklerden korur. İyi dileklerin gerçekleşmesine yardım eder ve iyimserlik duygusunu güçlendirir.

  • Uykusuzluk sorununa karşı etkilidir.

  • Taşıyan kişinin daha cömert, hassas ve anlayışlı olmasına yardım eder. 

  • Hitabet yeteneğini geliştirdiği düşünülen bir doğal taştır. 

  • Kişinin yaşantısındaki değişikliklere uyum sağlamasını kolaylaştırır. 

  • Duygusal, ruhsal ve zihinsel dengeleyici olan kalsedon taşı kişinin finansal hedeflerine ulaşmasına yardımcı bir doğal taştır. 

  • İlişkilerde uyum sağlamaya yardımcı olur. Kişinin partnerine karşı daha pozitif ve şefkatli olmasını teşvik eder. 

  • Çakraları dengeleme özelliği vardır.

  • Zihnin daha keskin ve dayanıklı olmasını sağlar. 

  • Nazara karşı koruyucu olduğuna inanılan kalsedon taşı, kötü rüyalar görmeyi önler.

  • Ses tellerindeki sorunlara, boğaz ağrısı ve sinüs ilhitabı gibi, bu bölgelerde ortaya çıkan sorunlara iyi geldiği düşünülür.

  • Alerji, saman nezlesi ve ateş gibi vücutta ortaya çıkan çeşitli iltihaplanmalara karşı yatıştırıcı bir etkisi olduğu düşünülür. 

  • Kalsedon taşının göz, dalak, kemik, kan ve dolaşım sağlığına iyi geldiği düşünülür.

Kalsedon Taşı Nasıl Temizlenir?


Kalsedon taşının dengeleyici ve yatıştırıcı bir etkisi vardır. Taşın sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesi ve özelliklerinden optimum fayda sağlanması için ayda en az bir kez temizlenmelidir. Bu sayede kalsedon taşının negatif enerjilerden arındırılması söz konusu olabilir. Kuvars minerallerinden biri olan kalsedon taşının temizlenmesi amacıyla kullanılabilecek birkaç farklı yöntem vardır.


Kalsedon taşını fiziksel olarak temizlemek ve negatif enerjilerden arındırmak için uygulanabilecek en pratik yöntem, ılık ya da normal suyun altında yıkamaktır. Yüksek bir sertlik derecesine sahip olan kalsedon kristalini, musluktan akan suyun altında birkaç dakika boyunca yıkayabilir ya da yağmur yağarken dışarıda bırakabilirsiniz.


doğal taş


Kalsedon taşını üzerinde biriken negatif enerjilerden arındırmak için diğer kristallerin enerjilerinden faydalanılabilir. Bu yöntemde özellikle ametist kristallerinin kullanılması önerilir. Bunun için yapmanız gereken kalsedon taşını ametist jeotlarının çevresinde bulundurmaktır. Kalsedon taşını gece boyunca ametistin yanında bıraktığınız takdirde kısa süre içinde negatif enerjilerinden arınması söz konusu olabilir. 


Kalsedon taşını negatif enerjilerden arındırmak ve enerjisini güçlendirmek için tercih edilebilecek diğer bir yöntem, ay ve güneş ışığının enerjilerinden faydalanmaktır. Kalsedon taşını güneş ışığının altında kısa bir süre veya ay ışığının altında gece boyu bekletmek, taşın negatif enerjilerden arınmasını sağlar. Bu sayede kalsedon taşı ayın feminen ya da güneşin maskelen enerjileriyle yüklenir ve etkileri güçlenmiş olur.


Tüm doğal kristallerde olduğu gibi kalsedon taşı da mutlaka güvenilir satıcılardan alınmalıdır. Sektörünün önde gelen isimlerinden Huubay’ı ziyaret ederek siz de kalsedon taşı ve diğer doğal taş alışverişlerinizi güvenli ve ekonomik bir şekilde tamamlayabilirsiniz.