Kalsit sözcüğünün kökeni, kireç anlamına gelen Latince “calc” sözcüğünden gelir. Aslında kelimenin tarihçesinin, Antik Yunan’a kadar uzandığı bilinmektedir. Eski Mısır’da ise tanrıça Bast ile ilişkilendirildiğinden kalsit taşı sıklıkla kullanılır ve bu taş, kaymak taşı olarak adlandırılırdı. Ayrıca kalsit taşı pek çok farklı kültürde oymacılık alanında kullanılan bir doğal taştır. 


Kalsit taşı, deniz canlılarının kabuklarının kristalize olması yoluyla oluşan bir doğal taştır. Yaygın bir mineral olup travertenlerin, dikitlerin, mermer ve kiraçtaşını oluşturan bir doğal taş olarak bilinir. İçeriğinde demir, manganez, magnezyum, bazılarında ise çinko ve kobalt bulunan kalsit taşının, doğal mağaraların oluşumunda etkisi olduğu bilinir. 


Kalsit taşı yeryüzüne yakın olarak bulunduğundan kolayca çıkarılır. Ancak çıkarılması sırasında hassas davranılması gerekir. Çünkü kalsit taşının sertlik derecesi 3’tür. Bu nedenle hassas ve kolay kırılabilir bir yapıya sahiptir. Yüzeyi herhangi bir materyal nedeniyle kolay çizilebilir. Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan doğal taşlardandır. İnşaat sektöründe, bebek bezi yapımında gerekli olan gözenekli filmlerde, petrol endüstrisinde, seramik, boya, cam ve ev temizlik ürünlerinin yapımında kalsit taşı kullanılabilir.


doğal taş fiyatları

Kalsit Taşı Özellikleri


Kalsit taşı, karbonat ve kalsiyumun bir araya gelip kristalleşmesi sonucu oluşur. Camsı parlaklıkta renksiz ve saydam ya da farklı renklerde, yarı saydam veya opak olabilir. Kuvars grubunda yer alan bu yarı değerli taş, çok sert olmadığından mücevher olarak kullanılması söz konusu olmaz. Rengiyle beğeni toplayan kalsit taşı çoğunlukla tesbih, takı ve süs eşyası olarak kullanılır.


Kalsit taşının en önemli özelliklerinin başında, renklerine göre farklı işlevlere sahip olması gerekir. Kalsit taşı türlerinden her birinin kendine özgü özellikleri ve estetik görünümü vardır. Mavi kalsit taşı, sakinleştiren bir yapıya sahiptir. İçsel vizyonun artmasını sağlayıp ilham kaynağı olur ve yaratıcı işler yapmaya teşvik eder. Taşıyan kişinin öz güvenini artırır, iletişim yeteneklerini güçlendirir. Aynı zamanda uyku problemlerine iyi geldiğine, baş ağrısını ve solunum sıkıntılarını gidermeye yardımcı olduğuna inanılır.


Beyaz kalsit, taç çakrayla uyumlanan bir doğal taştır. Beden ve zihin bağlantısını dengelediği, astral seyahat kabiliyetini artırdığı düşünülür. Bal kalsit olarak bilinen turuncu renkli kalsit taşı; kişinin cesaretinin, öz güveninin ve öz değerinin artmasına yardımcı olur. Gerekli durumlarda liderlik sorumluluğu almayı teşvik eder. Sakral çakrayı düzenleyerek kişinin bedeniyle uyumlanmasını sağlar.


Yeşil kalsit taşı kalp çakrasını temizleyerek iyimserlik, şefkat ve fedakarlık duygularının artmasını sağlar. Duygusal dengelenmeyi sağlayan bir doğal taştır. 

Kalsit Taşı Faydaları


Kalsit taşı bir konsantrasyon taşı olarak bilinir. Olumsuzlukların ortadan kaldırılması ve kişisel gelişimi önleyen enerji tıkanıklıklarının serbest bırakılması noktasında, güçlü bir enerji temizleyici olarak öne çıkar. Kalsit taşı aynı zamanda kalp çakrası için bir şifacıdır. Kalbin hissettiği bastırılmış stresin ve acının ortadan kaldırılmasını, sevginin gelişmesi için gereken yolu sağlar.


doğal taş
 


Taşıyan kişiye zihinsel rahatlama sağlar. Duyguları dengeleyerek, zihindeki diğer streslerin serbest kalmasına yardımcı olur. Kalple güçlü bir bağa sahiptir. Eski enerji kalıplarının temizlenmesinde, kişisel motivasyonun ve dürtünün artırılmasında önemli bir rol üstlenir. Kalsit taşının zihinsel analizi güçlendirdiğine, hafızayı, hızlı ve verimli öğrenme yeteneğini geliştirdiğine inanılır. Bu nedenle öğrencilerin kullanması önerilen doğal taşlardandır. 


Aynı zamanda kalsit taşı, fiziksel bedenin ve çevrenin negatif enerjiden arınmasını sağlar. Canlılığı artırır, taşıyan kişinin ruhsal gelişim sürecini hızlandırmasının yanı sıra neşeyi ve mutluluğu teşvik eder. Farkındalığı artıran kalsit taşı, ruh amacını keşfetmeye ve kucaklamaya yardımcı olur. Sezgisel vizyonları kolaylaştırarak, taşıyan kişinin psişik güçlerini geliştirmesine katkıda bulunur.


Kalsit taşı enerji veren ve tembelliği gideren bir doğal taştır. Vücuttaki hasarlı dokuların iyileşmesini ve dayanıklılığı teşvik eder. Güçlü bir enerji yükseltici olduğu gibi aynı zamanda etkili bir enerji temizleyicidir. Pozitif enerjiyi artırma etkisi yaşanılan alanda, kullanılan eşyalarda ve zaman geçirilen kişilerde de geçerlidir. Eski kalıpların, düşünme biçimlerinin ve davranışların ortadan kaldırılmasına yardımcı olan bir doğal taştır. 


Tüm çakraları harekete geçirmeye ve dengelemeye yardımcı olan kalsit taşının, dişlerin ve kemiklerin güçlenmesinde etkili bir rolü olduğu düşünülür. Bebeklerin diş çıkarma döneminde rahatlamasını sağlayabilir. Ayrıca iskelet sistemine, bel ve sırt bölgesine fayda sağladığına da inanılır. Mesane ve böbrekler gibi boşaltım organlarının temizlenmesine katkıda bulunur. Kalsit taşının gün içinde yaşanması olası aksilikleri atlatmaya yardımcı olduğu düşünülür. Hatta taşıyan kişiye, fikirlerini eyleme geçirme gücü verme özelliğine sahiptir.


Kalsit taşı tüm bunların yanı sıra iç güdülerle bağlantıyı sağlayan bir doğal taştır. Ciltteki problemlerin ve kızarıklıkların giderilmesine destek olur. Bağışıklık sistemini, ayrıca kasları ve dokuları güçlendirdiği düşünülür. Akıl ve duygular arasında bağlantı kurmayı sağlayan kalsit taşı, duyguların dengede yaşanmasını ve duygusal zekanın gelişmesini destekler. Duygusal blokajları kaldırır, taşıyan kişinin hayattan keyif almasına yardımcı olur. Spiritüel gelişimi destekleme özelliği nedeniyle psişik yeteneklerin artırılması amacıyla kullanılabilir.