Kaplan Gözü Taşı Nedir? Faydaları ve Özellikleri


Kaplan gözü, tarih boyunca pek çok toplum tarafından değerli bir kristal olarak kabul edilmiştir. Gerek ruhsal gerek bedensel faydaları nedeniyle sıklıkla kullanılan kaplan gözü taşının cesaret ve güç getirdiğine inanılır. Bu nedenle savaşa giden Roma askerleri sıklıkla kaplan gözü taşını zırhlarına takardı. Savaşçılar için yapılan aksesuarlarda kaplan gözü taşı kullanımı fazla olduğu gibi, kaplan gözü taşı rengi nedeniyle nazarla da ilişkilendirilmiştir. 


Hindistan’da pek çok bilge meditasyon sırasında yanında kaplan gözü taşı bulundurmayı tercih ederdir. Büyülere, lanetlere ve her tür olumsuz enerjiye karşı bir tılsım olarak kullanılan kaplan gözü taşı heykellerde de sıklıkla karşımıza çıkar. Heykellerin gözünde kullanılan kaplan gözü taşı; kahramanlığı, korkusuzluğu, gücü, yiğitliği ve korkusuzluğu sembolize ederdi. Aradan geçen uzun yıllardan sonra kaplan gözü taşının bilinenden daha yararlı bir taş olduğu öğrenilmiş, buna bağlı olarak kaplan gözü taşı süs eşyalarından takılara kadar pek çok aksesuarın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.


Kaplan gözü taşı, ateş elementine ait kahverengi tonlarda ve çizgilere sahip bir kristal olarak tanımlanabilir. Bir güç sembolü olarak kabul edilen kaplan gözü taşı, kişinin içindeki liderlik duygusunun ortaya çıkmasına yardımcı olur. Öz güveni güçlendirerek motivasyonu artırır. Mars gezegeninin enerjisine sahip olan kaplan gözü taşı aynı zamanda azim ve cesaret taşı olarak bilinir. Ateş elementinin enerjisi dolayısıyla kullanan kişiye cesaret, öz güven ve motivasyon desteği veren kaplan gözü taşı bu nedenle cesaret kristali olarak da adlandırılır. Adım atmakta ve harekete geçmekte zorlanan insanlara cesaret verdiği bilinen kaplan gözü taşı, yeni bir işe başlamayı düşünen kişiler için uygun bir başlangıç taşı olma özelliğine sahiptir.

Kaplan Gözü Taşının Özellikleri Nelerdir?


Kaplan gözü, dayanıklılık özellikleriyle öne çıkan bir taştır. Sert yapılı doğal taş, silik ve demir oksit elementlerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Kendinden asimetrik desenlere sahip olduğu için farklı formlarda kullanılabilir. Kahverengi tonlarına ve sarı renge sahip olan kaplan gözü taşının sertlik derecesi Mohs cetvelinde 6.5 ila 7 değerleri arasında değişmektedir. İpeksi bir parlaklığa sahip olan kaplan gözü taşı yalnızca fiziksel özellikleriyle değil aynı zamanda taşıdığı anlam ve etkiler bakımından da ön plandadır. 


İnsan psikolojisine son derece iyi gelen ve kişinin kendisini mutlu hissetmesini sağladığı bilinen kaplan gözü taşının, kötü ve olumsuz durumlara karşı koruma etkisine sahip olduğuna inanılır. Kişiyi negatif enerjiden arındıran ve kişiye pozitif enerji veren kaplan gözü taşı, halk arasında nazar ve büyünün olumsuz etkilerini ortadan kaldıran bir doğal taş olarak bilinir.


doğal taş fiyatları
 

Kaplan Gözü Taşının Faydaları Nelerdir?


En değerli doğal taşlardan biri olan kaplan gözü taşı, aksesuar yapımında sıklıkla kullanılır. Saymakla bitmeyen faydalara sahip olan kaplan gözü taşının faydalarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Kaplan gözü taşı hem fiziksel hem ruhsal açıdan dengenin sağlanmasına yardımcı olur.

  • Yaratıcılık için gereken alt yapının hazırlanması sürecini destekler.

  • Madde bağımlılığının bırakılması sürecinde bireyin iradesi açısından destekleyicidir.

  • Depresyon üzerinde olumlu etkisi vardır.

  • Güneş enerjisinin depolanmasını sağlar.

  • Uyuşukluğu ve yorgunluğu giderir.

  • Toplardamar ile doğrudan etkileşime girerek vücudun ısınmasını sağlar.

  • Astım hastalığına ve sindirim sistemi bozukluklarına iyi geldiğine inanılır. 

  • Baş ağrılarını hafifletir.

  • Enerjiyi dengeler.

  • Öz güven eksikliğinin neden olduğu kıskançlık duygusunu ortadan kaldırır.

  • Uyku bozukluklarını giderir.

  • Eklem ağrılarının azalmasını sağlar.

  • Stresi azaltır. 

  • Hastalıklardan sonra hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanmasını destekler. 

  • Kişide azim, denge ve cesaret konularında fayda sağlar.

  • Stres ve endişe gibi çeşitli kaygılardan uzaklaşmaya yardımcı olur.

  • Bulunduğu yerden kötü enerjileri uzaklaştırır.

  • Duyguları dengeleyerek zihni berraklaştırır.

Kaplan Gözü Taşı Kimlere Uygundur?


Kaplan gözü taşı sahip olduğu özellikler ve sağladığı faydalar nedeniyle pek çok kişi için uygun bir doğal taştır. 


  • Doğum haritasında ateş elementi eksik olan kişiler,

  • Doğum haritasında Mars’ı terazi, boğa ve yengeç gibi düşük burçlarda bulunan kişiler,

  • Çeşitli konularda adım atma ve hareket geçme konusunda zorluk yaşayan kişiler,

  • Öz güven sorunlarıyla karşı karşıya olan kişiler,

  • Cesaret sorunları olan kişiler,

  • Yeni kararlar almak ve yeni işlere başlamak konusunda sorun yaşayan kişiler,

  • Risk almaktan çekinen kişiler başta olmak üzere pek çok kişi kaplan gözü taşı kullanabilir.

Kaplan Gözü Taşı Nasıl Kullanılır?


Halk arasında kaplan gözü taşının nazara ve büyüye iyi geldiği bilinir. Bu nedenle yüzyıllardır çeşitli aksesuarlarda ve eşyalarda kaplan gözü taşının kullanımı tercih edilmektedir. İlk çağ devletleri, bağımsızlık duygusunu geliştirdiğinden bu taşa eşyalarında sıklıkla yer vermişlerdir. Kaplan gözü taşı güç ve cesaret taşı olarak bilindiği için savaş zamanlarında giyilen kıyafetlerde de kullanılırdı. Koruyucu özelliği dolayısıyla antik çağ medeniyetleri, yapılarda süsleme taşı olarak kaplan gözü taşına yer verirdi.


Günümüzde kaplan gözü taşı kullanımına genellikle aksesuarlarda rastlanılır. Kolye, küpe, bileklik ve tesbih gibi çeşitli takı ve aksesuarların yapımında kullanılan kaplan gözü taşı, bu eşyalar aracılığıyla kişiler üzerinde etki sağlar. Bu tür durumlarda kaplan gözü taşının sağ kolda kullanılması önerilir.


Kaplan gözü taşı aynı zamanda ev aksesuarlarında da kullanılabilir. Kaplan gözü taşı taşıdığı ve yaydığı enerji sayesinde evin içinde mutluluk ve huzur gibi pozitif duyguların artmasını sağlar. İnsanların düşüncelerini değiştirmesi, karşılıklı ilişkilerin iyileştirilmesi, maddi ve manevi alanlardaki etkisi nedeniyle kaplan gözü taşı kullanımı sıklıkla tercih edilir. Kaplan gözü taşı çevresel enerjisi artırıcı bir özelliğe sahip olduğundan kaynaklı suların içine atılabilir. Su doğadaki en önemli doğal kaynaklardan biridir ve kaplan gözü taşının etkisiyle bedene taşınır.


doğal taş
 

Kaplan Gözü Hangi Burcun Taşıdır?


Doğada kendiliğinden meydana gelen doğal taşlar, burçlarla doğrudan ilişkilidir. Kaplan gözü taşının da başak burcu, akrep burcu, yay burcu, oğlak burcu ve yengeç burcuyla uyumlu olduğu bilinir. Kaplan gözü taşının özellikle başak burcunun olgunluğunu harekete geçirdiğine inanılır. Diğer yandan kaplan gözü taşının duygusal dengeyi sağlama ve inatçılığı azaltma etkisi nedeniyle oğlak burcu kişiler için de fayda sağladığına inanılır. 

Kaplan Gözü Taşı Nasıl Temizlenir?


Kaplan gözü taşı, kuvars grubu taşlarından biridir. İnsanların üzerindeki negatif duyguları toplama özelliğine sahip olan kaplan gözü taşının, üzerinde biriken olumsuz enerjilerden kurtulması için düzenli olarak temizlenmesi ve arındırılması gerekir. Kaplan gözü taşı çeşitli olumsuzlukları üzerinde toplaması sonucu belirli bir zaman sonra bu olumsuzlukları dışarı yansıtmaya başlar. Bu tür olumsuzluklar yaşanmaması için kaplan gözü taşı belirli aralıklarla temizlenmelidir.


Kaplan gözü taşının belirli aralıklarla temizlenmesi, taşı kullanan kişiler üzerinde olumlu etkiler sağlar. Taşın temizlenmesi amacıyla farklı yöntemlerin kullanılması mümkündür. Bunların başında, kaplan gözü taşının toprağa gömülmesi gelir. Kullanılan taşı ya da aksesuarı toprağa gömmek ve bir gece bekletmek, kaplan gözü taşının negatif enerjilerden arınmasına yardımcı olur. Diğer bir yöntem ise kaplan gözü taşını bir tütsü yardımıyla negatif enerjilerden arındırmaktır. Kaplan gözü taşının negatif enerjilerden korunmasını sağlayacak diğer yöntem akan suda bekletmektir.