Kıkırdak Piercing Bakımı Nasıl Yapılır ve Temizlenir?


Son yıllarda özgün tarzını kişisel bir dokunuşla desteklemek isteyen kadınların ve erkeklerin en çok tercih ettiği takıların başında kıkırdak piercing gelir. Özellikle kulakta bulunan kıkırdak dokusuna yapılan bir beden süslemesi olan kıkırdak piercing deliminden sonra sağlıklı ve hızlı bir iyileşme süreci yaşanması için doğru ve düzenli bir bakım yapılmalıdır. Bu sayede piercing delimi sonrası ortaya çıkması olası enfeksiyon riskini azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak mümkündür. 


Kıkırdak piercing bakımı ve temizliği işlemine başlanmadan önce elleri iyice yıkamak, olası bir enfeksiyon riskinin azaltılması aşamasında çok önemlidir. Kıkırdak piercinginin temizlenmesi için tuzlu su çözeltisi kullanılması önerilir. Bunun için 1 fincan ılık suyun içine 1/4 çay kaşığı deniz tuzu eklenmelidir. Daha sonra pamuklu bir çubuk ya da gazlı bez kullanılarak tuzlu su çözeltisi piercing bölgesine uygulanabilir. Yaklaşık 5 ila 10 dakika bekletildikten sonra durulama yapılır. Bu işlemi günde 2-3 kez tekrarlamak mümkündür. 


Tuzlu su çözeltisinin kullanılması istenmeyen durumlarda eczaneden temin edilebilecek bir hijyenik temizleyicinin kullanılması tercih edilebilir. Hijyenik temizleyicinin kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kıkırdak piercing bakımı ve temizliği yapılabilir.


İyileşme sürecinde kıkırdak piercing takısıyla oynanmamalıdır. Kıkırdak piercingine ellerle sürekli dokunmak enfeksiyon gelişmesi riskinin artmasına ve iyileşme süresinin uzamasına neden olabilir.

Kıkırdak Piercingi Tamamen İyileşene Kadar Dikkatli Olmak Gerekir


Kıkırdak piercing delimi yapıldıktan sonra tam iyileşme gerçekleşene kadar piercing bölgesine baskı yapabilecek ya da piercing takısına takılabilecek kıyafetlerden uzak durulmalıdır. Özellikle dar ve yüzeye sürtünen kıyafetlerin kıkırdak piercingini tahriş edebileceği riski göz önünde bulundurulmalıdır. 


Kıkırdak piercinginin iyileşme sürecinde yüz üstü uyumaktan ve piercing takısına baskı uygulamaktan kaçınılmalıdır. Aksi takdirde iyileşmenin olumsuz şekilde etkilenmesi riski doğar. Yatakta uyunduğu sırada dikkatli olmak ve mümkünse kıkırdağın zarar görmeyeceği bir pozisyonda yatmak önemlidir. 


Kıkırdak piercing delimi yapıldıktan sonraki erken dönemde losyon, saç spreyi ve makyaj malzemesi gibi kozmetik ürünleri piercing bölgesiyle temas ettirmemeye özen gösterilmelidir. Bunun nedeni bahsi geçen türdeki ürünlerin enfeksiyon riskini artırmasıdır.


Kıkırdak piercing delim bölgesi tamamen iyileşene dek belirli bir zaman ihtiyaç duyulması olasıdır. Tam bir iyileşme için ne kadar süreye ihtiyaç duyulacağı kişi özelinde çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilse de genellikle 2 ila 6 ay aralığında sürer. İyileşme sürecinin yakından izlenmesi olası bir sorunun erken fark edilmesini ve gerekli önlemlerin zaman kaybetmeden alınmasını sağladığı için son derece önemlidir. 


Kıkırdak piercing takısının sağlıklı ve kaliteli bir materyalden üretilmiş olması aynı zamanda kıkırdak piercing deliminin uzman ve deneyimli bir profesyonel tarafından yapılması iyileşme ve kullanım konforunu artıran etkenler arasında ilk sıralarda gelir. Ciltle uyumlu titanyum, çelik ve niyobyum gibi materyallerden üretilmiş takıları tercih etmek aynı zamanda olası bir enfeksiyon riskini de azaltır.