Kıkırdak Piercing İltihabı Nasıl Geçer ve Tedavi Edilir?


Kıkırdak delim işlemi açık yaraya neden olabilir. Bu nedenle kıkırdak piercing iyileşme süreci boyunca topak, şişlik ya da yumru gibi bir görünüm ortaya çıkabilir. Kıkırdak delim işleminin ardından vücut bağışıklık sistemi devreye girer. İltihaplanma ve şişmeyi tetikleme yoluyla yaranın iyileşmesini sağlar. Bazı durumlarda kıkırdak yumrusu görülmesi söz konusu olabilir. Ayrıca kıkırdak delim işlemine bağlı enfeksiyon ya da darbeye bağlı skar gelişmesi mümkündür. Peki kıkırdak piercing iltihabı nasıl geçer?


Kıkırdak piercing delim işleminden sonra bakterilerin ya da diğer zararlı mikropların yaraya girmesi enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Kıkırdak deliği tamamen iyileşmeden önce enfeksiyon gelişimine karşı daha hassas bir yapıya sahiptir. Bazı enfeksiyonlar küçük olup kendi başlarına iyileşmesi ve temizlenmesi söz konusu olabilir. Bazı enfeksiyonlar ise daha şiddetli olduğu için vücudun diğer bölgelerine yayılma riski doğabilir. Kıkırdak piercing deliminden sonra ortaya çıkan enfeksiyonun boyutu her ne olursa olsun tedaviye başlanmakta geç kalınmamalıdır. Tedaviye geç başlanması çok daha ciddi komplikasyonlar doğmasına neden olabilir. 


Bazı enfeksiyonlar kulağın deforme olmasına neden olabileceğinden herhangi bir belirti fark edilmesi halinde kişinin vakit geçirmeksizin doktora başvurması çok önemlidir. Kıkırdak piercing deliminden sonra yumru oluşması durumunda da enfeksiyon belirtileri yaşanması mümkündür. Bu tür durumlarda görülmesi olası belirtiler; şişlik, kızarıklık, irin sızması ve acı şeklinde sıralanabilir.


Kıkırdak Piercing İltihabı Tedavisi Nasıl Olmalı?


Kıkırdak piercing deliminden sonra karşılaşılan herhangi bir sorun karşısında hangi tedavinin uygulanacağı kişi özelinde belirlenir. Bu aşamada öncelikle sorun ve hangi aşamada olduğu doğru şekilde tespit edilmeli daha sonra buna uygun tedavi şekli belirlenmelidir. Bakteriyel enfeksiyonlarla savaşabilmek için doktorların antibiyotik reçete etmesi söz konusu olabilir. Ayrıca oral yolla kullanılan haplardan ya da tropikal kremlerden faydalanılması da mümkündür. 


Kıkırdak piercing iltihabı tedavisi amacıyla doktorların reçete ettiği ilaçlar kullanılırken kıkırdak piercing temizliği konusunda da gereken özen gösterilmelidir. Bu süreçte enfekte bölgeye mümkün olduğunca dokunulmamalı, kıkırdak piercing takısı çıkarılmamalı ya da değiştirilmemelidir. İlaç uygulanması ya da kıkırdak piercing temizliğinin yapılması öncesinde eller mutlaka yıkanmalıdır. Kıkırdak piercing delim bölgesi nemli ya da ıslak bırakılmamalı, olası darbelere karşı korunmaya özen gösterilmelidir. 


Sivilce ya da Kabarcık


Kıkırdak piercing deliminden sonra kıkırdak deliğinin üzerinde ya da yanında sivilce ya da kabarcık görünümü oluşabilir. Bu da bir tür lokalize enfeksiyon olup ev ortamında yapılan ılık kompres ve piercing temizliği ile tedavi edilmesi genellikle mümkündür.


Granülasyon Dokusu


İyileşen yaranın yanında ya da üstünde gelişen ekstra doku granülasyon dokusu olarak adlandırılır. Dokunun koparılmaya çalışılması ya da zorlanması enfeksiyon gelişmesine neden olabilir. Bu tür durumlarda doktora başvurmak gerektiği ve doktor müdahalesine ihtiyaç duyulduğu unutulmamalıdır.