Son yıllarda kadınların ve erkeklerin en çok tercih ettiği aksesuarlardan biri olan piercing popüler takı türlerindendir. Kıkırdak ya da cilt altındaki yağ tabakasına açılan deliğe takılan piercing her ne kadar çok hoş bir görünüm sergilese de; piercing takma işlemi hijyenik ortamlarda, uzmanlar tarafından yapılmalıdır.


Piercing kullanmak, vücut süslemesini bir sanat haline getirmenin garantili yoludur. Piercing modellerinin kişisel tarzı, beğeniyi ya da karakteri yansıtmayı sağlayacak çeşitliliğinin olması önemli bir avantajdır. Kulak, dudak ve burun gibi bölgelerin yanı sıra göbek ya da göğüs ucuna piercing takılması da mümkündür. Piercing çeşitlerinin ve kullanım alanlarının çeşitliliği aynı zamanda iyileşme süresinin ve uygulanması gereken bakımın değişiklik göstermesine neden olur.


Bunun yanı sıra piercinglerin iyileşme süresini etkileyen pek çok faktör vardır. Kulak kıkırdak piercing iyileşme süresi; piercing takılan bölgenin dokusuna, kalınlık seviyesine ve dış etkenlere bağlı olarak değişebilir. Ayrıca piercing delim bölgesine uygulanan bakım da kulak kıkırdak piercing iyileşme süresi üzerinde etkilidir. 

Piercingler Ne Kadar Sürede İyileşir?


Kulağın dış kıkırdak dokusuna takılan piercinglerde delim işlemi kıkırdak dokuya yapıldığından tabanca yerine iğne tercih edilir. Kıkırdak dokuda kan akışı az olduğundan iyileşme süresi 2 ila 6a y arasında değişiklik gösterebilir.


Diğer tüm piercingler gibi kulak kıkırdak piercinglerinin hızlı ve sağlıklı bir iyileşme sürecinden geçebilmesi için doğru ve eksiksiz bir bakım uygulanmalıdır. Delim bölgesi piercing bakım spreyleri ve antibiyotik kremler kullanılarak steril tutulmalıdır. Kulak kıkırdak piercing bakımına başlanmadan önce eller yıkanmalı ve enfeksiyon riski bu şekilde azaltılmalıdır.


Kulak kıkırdak piercing deliminden sonraki iyileşme sürecinde kıyafetler giyilip çıkarılırken dikkatli olunmalıdır. Özellikle dar kıyafetlerin tercih edilmesi durumunda giyip çıkarma sırasında kulak kıkırdak piercing bölgesinin tahriş olması riski vardır. Aynı şekilde delim işleminden sonraki erken dönemde piercing takılan kulağın üzerine yatılmamalıdır. Aksi durumda iyileşme sürecinin kesintiye uğraması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilir.


Kulak kıkırdak piercing iyileşme sürecinde alkol ve yoğun miktarda kimyasal içeren ürünleri kullanmamak gerekir. Aksi takdirde piercing delim bölgesinde hassasiyet meydana gelebilir. Bunun yerine yapılması gereken piercing delim bölgesinin günde birkaç kez steril ya da tuzlu su ile temizlenmesidir.

Piercing Yaptırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler


Piercing takıldıktan sonraki ilk 24 saat boyunca duş almamak ve enfeksiyon oluşması riskini ortadan kaldırmak için şehir şebeke suyuyla temastan kaçınmak gerekir. Delim işlemini takip eden bir hafta boyunca duşa girerken antibiyotik krem sürmek, duştan çıkınca pansuman yapmak ve piercing delim bölgesini ıslak bırakmamak gerekir. 


İlk on günlük süre boyunca günde en az iki kez pansuman yapılması önerilir. Giyip çıkarırken kıyafetlere, uyku sırasında çarşafa ve yorgana, duş yapıldığında banyo lifine ve havluya piercin takılmamasına özen gösterilmelidir. Piercingin herhangi bir yere takılması ya da darbe alması iyileşme süresinin uzamasına neden olabilir. 


Piercing takıldıktan sonra en az iki ay çıkartılmamalıdır. Eğer bu süreden önce çıkarılırsa piercing delim yerinin kapanması ve yeniden piercing takılamaması söz konusu olabilir. Piercing delim işleminden sonra olası bir enfeksiyon gelişmesi riskini ortadan kaldırmak için 3 hafta süreyle havuza girilmemelidir. 


Alkol ve nikotinin iyileşme sürecini yavaşlatma etkisi, piercing iyileşmesi konusunda da geçerlidir. Bu nedenle iyileşme sürecinde alkol ve nikotin kullanımını minimize etmek eğer mümkünse hiç kullanmamak daha doğru bir adım olacaktır. Bahsi geçen noktalara dikkat edilmesi halinde konforlu ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşamak mümkündür.