Yüzyıllardır beden süslemesi ve kişisel tarzın ifadesinin bir parçası olan piercing, antik çağlarda bu yana insanların tercih ettiği bir sanattır. Günümüzde popülerliğini korumaya devam eden piercing, deri altına ya da mukozaya bir iğne geçirilmesi yoluyla takı veya süs eşyası yerleştirilerek uygulanır. Vücudun kulak, burun, dudak, göbek, kaş ve dil gibi farklı bölgelerine piercing takılabilir. Bu bölgelerden her birine piercing takılırken farklı teknikler kullanılır. 


Aslında piercingin temeli dünya üzerindeki çok eski antik uygarlıklara kadar uzanır. Mısır, Roma, Yunan ve Asya medeniyetleri döneminde insanlar dini, kültürel ya da estetik nedenlerle piercing takarlardı. Antik Mısır döneminde kulağa piercing takılması tanrılara adanmışlığın bir ifadesi olarak kabul edilirdi. Roma imparatorluğunda ise piercing kişilerin sosyal statüsünü göstermek için kullanılan bir sembol niteliğindeydi.


Günümüzde ise piercing için bireysel ifadenin şık bir yolu demek, daha doğru bir tanımlama olabilir. İnsanlar bedenlerinin farklı bölgelerine piercing takarak kendi tarzlarını ve kişiliklerini yansıtabilirler. Her bireyin kişisel tercihine ve beğenisine uygun olarak seçebileceği piercingler farklı tarzların temsilcisidir. Dudağa takılan bir piercing genellikle asi bir tarzın temsilcisiyken, kaş piercingi daha özgün ve dikkat çekici bir görünüm için ideal seçim olabilir.


Piercing delimi yapılırken en önemli nokta hiç şüphesiz hijyen ve güvenlik standartlarının sağlanmasıdır. Alanında uzman ve deneyimli profesyoneller tarafından, hijyenik ortamlarda piercing delim işlemi yapılmalıdır. Delim işlemi sırasında steril ekipmanlar kullanılmalıdır. Piercing delimi sırasında doğal olarak hafif ve geçici bir kanama ile ağrı hissi oluşabilir. 


Ayrıca piercing delim işleminden sonraki bakım süreci de çok önemlidir. İyileşme sürecinde uygun temizlik ve bakım yöntemleri uygulanarak sağlıklı ve hızlı bir iyileşme desteklenmelidir. 

Sağlıklı Bir İyileşme İçin Piercing Bakımı


Piercing delim işleminden sonra doğru bir bakım uygulanması, enfeksiyon riskinin azaltılması ve iyileşme sürecinin hızlandırılması için son derece önemlidir. Bunu sağlamak için piercing bakımında dikkate alınması gereken bazı noktalar vardır.


Piercing delim işlemine bağlı olarak bölgede bir yara meydana gelir. Bu yarada enfeksiyon oluşması riskini azaltmak için temizliğe özen gösterilmesi olmazsa olmazdır. Eller her zaman temiz tutulmalı ve piercing delim bölgesine dokunulacağı zaman öncelikle eller yıkanmalıdır. Piercing delim bölgesindeki yaranın temizlenmesi için ise antiseptik solüsyon kullanılmalı, piercing delimini yapan uzmanın önerdiği temizlik yöntemi dışına çıkılmamalıdır.


Piercing delim bölgesindeki yaranın iyileşme sürecini desteklemek için tuzlu su ya da özel bir solüsyon kullanılabilir. Tuzlu su solüsyonu oluşturmak için bir fincan ılık suya, 1 çay kaşığı tuz ekleyip karıştırmak yeterlidir. Solüsyon temiz bir pamuk ya da gazlı bez yardımıyla piercing yarasına uygulanır. Piercing bakım ve temizlik işlemi iyileşme süreci boyunca her gün iki ya da üç kez tekrarlanmalıdır.


Kullanılan piercing takısı kaliteli materyallerden üretilmiş ve temiz olmalıdır. Huubay sektörünün önde gelen üreticilerini bir araya getirerek size kaliteli ve sağlıklı materyallerden üretilen, beğenilerinize hitap eden piercing modelleri arasından seçim yapma imkanı sunar. Yeni piercinglerde, delim işleminden sonra tam iyileşme sağlanana kadar takı çıkarılmamalıdır. Takının temizlenmesi amacıyla ılık su ya da tuzlu su solüsyonu kullanılabilir. Pamuk ya da yumuşak bir fırça kullanarak, takıyı nazikçe temizlemek mümkündür. Yara iyileşme süreci tamamlandıktan sonra takıyı çıkarmak ya da değiştirmek mümkün olabilir.


Piercing yarasının iyileşme sürecinde, kaşıntı ve hafif bir rahatsızlık hissi yaşanabilir. Ancak yara kesinlikle kaşınmamalı ya da yara bölgesiyle temas edilmemelidir. Aksi takdirde enfeksiyon gelişmesi riski artacaktır. Piercingin korunmasını sağlamak için gevşek kıyafetler giymek de dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.


Her piercingin iyileşmesi için ihtiyaç duyulan süre farklı farklıdır. Kulak piercingleri genellikle 6 ila 8 hafta içinde, dil piercinglerin 4 ila 6 hafta içinde ve vücut piercinglerin 6 ila 12 ay içinde iyileşmektedir. İyileşme tamamlanana kadar piercing yarası düzenli olarak kontrol edilmeli, olası bir sorun fark edildiği takdirde vakit geçirmeksizin sağlık kurumuna başvurulmalıdır. 


Piercing iyileşme sürecinde önemli bir diğer nokta; havuz, deniz ve jakuzi gibi ortamlardan uzak durulması gerekliliğidir. Bu tür ortamlarda mikropların yayılma riskinin yüksek olması, enfeksiyon gelişmesi riskini de artırır. Piercing delim bölgesine losyon, makyaj malzemesi ve parfüm gibi kimyasal maddeler doğrudan uygulanmamalıdır. Bu konuda gereken özenin gösterilmemesi bölgede irritasyona neden olabilir.

Piercing Enfeksiyon Kaparsa Ne Olur?


Piercing yarasının bakımı ve temizliği konusunda gerekli özen gösterilmez, hijyen sağlanmaz ya da enfeksiyon kapma riski bulunan ortamlarda bulunulursa piercingin enfeksiyon kapması riski vardır. Piercing enfekte olduğunda bazı belirtiler ortaya çıkmakla birlikte uygun tedavinin uygulanmaması halinde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.


Piercing enfeksiyonunun belirtileri arasında ilk sırada kızarıklık gelir. Enfekte olan bir piercing yarası genellikle kızarmakta olup, çevresinde tahriş ya da enflamasyon meydana gelir. Enfekte olan bölgede normalden fazla şişlik ve ağrı meydana gelebilir. Ayrıca enfeksiyon durumunda piercing yarasından irin ya da sarı - yeşil renkli bir akıntı gelmesi söz konusu olabilir.


Piercing delim bölgesi enfekte olduğunda normalden daha fazla ağrı ve rahatsızlık hissi meydana gelebileceği gibi yara çevresinde sıcaklık artışı hissedilebilir. Piercing enfeksiyonundan şüphelenildiği durumlarda vakit geçirmeksizin sağlık uzmanına başvurulmalıdır. Tedavi edilmemesi halinde enfeksiyonun ilerlemesi ve daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınması riski vardır.


Piercing enfeksiyonu çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bunlardan en önemlisi yara iyileşme sürecinin uzamasıdır. Enfekte olan piercing, iyileşme sürecini uzatabilmesinin yanı sıra yaranın tamamen iyileşmesini de önleyebilir. Olası bir enfeksiyon durumunda piercing yarasının çevresinde ya da altında, irin dolu bir kist olan abse oluşabilir. Absenin giderilmesi için genellikle cerrahi prosedüre ihtiyaç duyulur. 


Ayrıca enfekte olan piercing, delim bölgesinin çevresindeki dokuda ve ciltte hasar oluşmasına neden olabilir. Bu tür durumlarda yara izi ve kalıcı doku deformasyonu gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.


Nadir olmakla birlikte bazı durumlarda enfeksiyon yayılarak kan dolaşımına karışabilir. Böyle bir durumda, septisemi ya da kan zehirlenmesi olarak bilinen çok ciddi bir sorun ortaya çıkabilir. Kan zehirlenmesi acil tıbbi müdahale gerektiren ve yaşamı tehdit edebilen bir komplikasyondur.

Piercing Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?


Piercing enfeksiyonunun tedavisi için bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Enfeksiyonun şiddetine ve ne kadar yaygın olduğuna bağlı olarak uygun bir tedavi yöntemi doktor tarafından belirlenir.


Enfeksiyonun yayılmasını önlemek ve kontrol altına alınmasını sağlamak için doktorun reçete ettiği antibiyotikler düzenli olarak kullanılmalıdır. Antibiyotiğin ağızdan alınması ya da doğrudan enfekte bölgeye uygulanması söz konusu olabilir. Enfekte yaranın temizlenmesi ve bakımı konusunda doktorun talimatlarına uymak önemlidir. Genellikle tuzlu su ya da antiseptik solüsyonlarla yaranın düzenli olarak temizlenmesi önerilir. Ayrıca enfekte bölge kuru ve temiz tutulmalıdır.


Piercingin enfekte olduğu durumlarda doktor, piercing takısının çıkarılmasını ya da değiştirilmesini talep edebilir. Çünkü, enfekte bir piercing takısı enfeksiyonun yayılmasına ve iyileşmenin gecikmesine neden olabilir. İyileşme süreci boyunca enfekte yaranın durumunu düzenli bir şekilde takip etmek ve gerekli durumlarda doktora başvurmak ihmal edilmemelidir.