Piercing Bump Nasıl Geçer? Nasıl Tedavi Olunur?


Piercing son yıllarda pek çok kadın ve erkek için sıra dışı ve özgün bir tarzın parçası olarak kabul edilmektedir. Piercing delimi alanında uzman ve deneyimli profesyoneller tarafından yapıldığı aynı zamanda hasta piercing deliminden sonraki süreçte kendisine önerilen noktalara özen gösterdiği takdirde genellikle hızlı ve sağlıklı bir iyileşme söz konusu olur. Ancak zaman zaman istenmeyen bir durum olan piercing bump’lar ile karşı karşıya kalınabilir. 


Piercingin çevresinde meydana gelen kabarcıklar ve şişlikler piercing bump olarak adlandırılır. Piercing bump oluşması çoğunlukla piercing delim bölgesinin iyileşme sürecinde ya da piercing bakımında bir sorun olduğu anlamına gelir. Piercing bump ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak ve piercing bump nasıl geçer öğrenmek istiyorsanız blog yazımızın kalanını okumaya devam etmenizi öneriyoruz.

Piercing Bump Neden Olur?


Piercing bump genellikle burun, dudak ve göbek deliği piercinglerinde görülen küçük şişlikler ve kabarıklıklardır. Piercing bölgesinin üzerinde ya da yakınında oluşabilen piercing bump genellikle zararsız olsa da bazı durumlarda doku hasarı ya da enfeksiyon gibi ciddi sorunların bir belirtisi olması mümkündür.


Piercing bump pek çok farklı nedene bağlı olarak oluşabilir. Bunlar arasında en yaygınının, piercingin enfekte olması ve iltihaplanması olduğu bilinir. Piercing yapıldıktan sonra yaranın iyileşme süreci başlar. Bu süreçte doğru ve düzenli bir bakım uygulanmalıdır. Piercing bölgesinde bir enfeksiyon gelişmesi için piercing bölgesi temiz tutulmalı, önerilen solüsyonları kullanılmalı ve piercing delim bölgesine temas etmekten kaçınılmalıdır. Aksi takdirde piercing bölgesine bakterilerin ve çeşitli mikropların girmesi, buna bağlı olarak enfeksiyon oluşması riski doğar. Piercing enfekte olduğu takdirde çevresinde şişmiş ve kırmızı bir bump oluşabilir.


Piercing bump oluşmasının diğer bir nedeni, uygun piercing takılarının seçilmemesidir. Takıların kalitesiz ya da cilt sağlığına uygun olmayan materyallerden üretilmiş olması, bazı kişilerin alerjik bir bünyesi olması piercing bump oluşumunun nedenleri arasında sayılabilir. Ayrıca piercingin henüz tam iyileşmeden çok sık değiştirilmesi ya da piercing takılarının uygun bir şekilde temizlenmemesi sonucu piercing bump oluşabilir.

Piercing Bump Nasıl Tedavi Edilir?


Piercing bump oluşumunu önlemek için sağlıklı bir iyileşme süreci geçirmeye özen gösterilmelidir. Piercing takısının temiz tutulması için solüsyonlar ya da deniz tuzu çözeltilerinden faydalanılmalıdır. Uygun takılar seçilmeli ve piercing delim bölgesine dokunulmamalıdır. Ayrıca iyileşme süreci tamamlanmadan piercing takısı değiştirilmemelidir.


Piercing delim bölgesinde piercing bump oluştuğunda farklı tedavi seçeneklerinden faydalanılabilir. Piercing bump enfeksiyon içeriyorsa mutlaka delim işlemini yapan profesyonele ya da doktora başvurulmalıdır. Doktor bazı ilaçlar reçete edebilir ve/veya piercing takısının çıkarılmasını talep edebilir.


Piercing bump tedavisi amacıyla evde uygulanabilecek farklı yöntemler de bulunur. Bu kapsamda ılık tuzlu suyla nazikçe kompres yapılabilir. Bu sayede şişliğin ve enflamasyonun azaltılması hedeflenir. İyileşme sürecinin desteklenmesi için çay ağacı yağı ve lavanta yağı gibi bazı doğal antibakteriyel maddelerin piercing bölgesine uygulanması söz konusu olabilir.


Piercing bump genellikle geçici, uygun bakım ve tedaviyle düzeltilmesi mümkün sorunlardır. Bununla birlikte uygulanan tedaviye ve bakıma karşın piercing bump iyileşmez, büyümeye devam eder, belirtiler ortadan kalkmaz, şiddetli ağrı ve enfeksiyon gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılırsa vakit geçirmeksizin bir uzmana danışılmalıdır. 


Piercing delim işleminden sonra piercing bakımı ve hijyeni konusunda gereken özen gösterilirse piercing bump oluşumunu büyük ölçüde önlemek mümkündür. Piercing deliminden sonra düzenli kontroller yapılmalı ve gerekli önlemlerin alınması yoluyla hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci geçirmeye özen gösterilmelidir.