Piercing Bump Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?


Son yıllarda giderek daha fazla sayıda kadının ve erkeğin tarzının bir parçası haline getirdiği aksesuarlardan piercing, mutlaka alanında uzman ve deneyimli profesyoneller tarafından takılmalıdır. Piercing deliminden sonra hastanın piercing delimini yapan uzmanın verdiği öneriler doğrultusunda bir bakım uygulaması sayesinde hızlı ve sağlıklı bir iyileşme dönemi yaşanması olasıdır. Yine de zaman zaman piercing bump oluşumu başta olmak üzere istenmeyen bazı durumlar ortaya çıkabilir. Piercing bump nedir, neden olur gibi sorularınızın yanıtlarını almak için yazımızı okumaya devam etmenizi öneriyoruz.


Piercing bump, piercing çevresinde kabarcık ve şişlik oluşumu ile karakterizedir. Piercing bump oluşması çoğunlukla piercing delim bölgesinin bakımı, temizliği ve iyileşme sürecinde sorun yaşandığının belirtisidir. Küçük şişlikler ve kızarıklıklar ile karakterize olan piercing bump’ın görülme sıklığı burun, dudak ve göbek deliği piercinglerinde daha fazladır. Piercing bölgesinin yakınında ya da üzerinde oluşabilir. Genellikle zararsız olmakla birlikte bazı durumlarda doku hasarı ya da enfeksiyon oluşması gibi ciddi sorunların belirtisi olabileceği unutulmamalıdır.


Piercing Bump Neden Olur?


Piercing bump oluşumu pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Piercingin enfekte olması ve iltihaplanması, piercing bump oluşumunun en sık görülen nedenleri arasında sayılabilir. Piercing deliminden sonra yaranın iyileşmesi için belirli bir zamana ihtiyaç duyulur. İyileşme sürecinin hızlı ve sağlıklı olması için doğru ve düzenli bir bakım uygulanmalıdır. Piercing bölgesinde enfeksiyon gelişimi riskini ortadan kaldırmak için piercing bölgesini temiz tutmaya, önerilen solüsyonları kullanmaya ve piercing delim bölgesine temas etmekten kaçınmaya özen gösterilmelidir. Bu konulara gereken özenin gösterilmemesi durumunda piercing bölgesine bakteriler ve mikroplar girebilir, bunun sonucunda enfeksiyon oluşabilir. Piercingin enfekte olursa çevresinde şişmiş ve kırmızı bir piercing bump meydana gelebilir.


Uygun olmayan piercing takılarını seçmek de piercing bump oluşumuna yol açabilen etkenlerdendir. Piercing takılarının cilt sağlığına uygun olmayan, kalitesiz materyallerden üretilmiş olması özellikle alerjik bünyeye sahip olan kişilerde piercing bump oluşumunun sebeplerindendir. Piercing deliminden sonra tamamen iyileşme gerçekleşmeden piercingin değiştirilmeye çalışılması ya da piercing takılarının doğru şekilde temizlenmemesi durumunda piercing bump oluşması riski artar.


Piercing Bump Nasıl Tedavi Edilir?


Piercing bump oluşumunu önlemenin en etkili yolu, sağlıklı bir iyileşme süreci geçirmeyi sağlayacak önlemleri almaktır. Piercing takısının temiz tutulması amacıyla solüsyonlardan ya da deniz tuzu çözeltilerinden faydalanılması gerekir. Kullanılacak piercing takıları özenle seçilmeli ve piercing delim bölgesine dokunmaktan kaçınılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu piercing takısının iyileşme süreci tamamlanmadan değiştirilmemesidir.


Piercing delim bölgesinde piercing bump oluşursa çeşitli tedavi seçenekleri gündeme gelir. Piercing bump ile birlikte enfeksiyon varlığı da söz konusuysa piercing delimini yapan profesyonele ya da bir doktora başvurmak gerekir. Bu durumda doktorun bazı ilaçlar reçete etmesi ve/veya piercing takısının çıkarılmasını talep etmesi mümkündür.


Piercing bump oluşan kişiler tedavi amacıyla evde farklı yöntemler deneyebilirler. Bunlardan ilki, ılık tuzlu suyla bölgeye nazikçe kompres yapmaktır. Böylece bölgedeki şişlik ve enflamasyon azalacaktır. İyileşme sürecinin desteklenmesi noktasında lavanta yağı ve çay ağacı yağı gibi bazı doğal antibakteriyel maddelerden faydalanılabilir. Uygulanan tedavi ve düzenli bakım uygulamalarına karşın piercing bump iyileşmeyip büyürse, belirtilerin ortadan kalkması yerine şiddetli ağrı ve enfeksiyon gibi sorunlar meydana gelirse zaman kaybetmeden bir uzmana danışmak gerekir. 


Piercing delim işleminden sonra piercing bakımı ve hijyeni konusunda gereken özen gösterildiği takdirde piercing bump oluşumu genellikle önlenir. Delim sonrası düzenli olarak kontrollerin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması sağlıklı bir iyileşme sürecinin olmazsa olmazıdır.