Piercing son dönemlerin tartışmasız en popüler takı türlerinden biridir. Hem kadınların hem erkeklerin severek kullandığı piercing modelleri, yalnızca gençler tarafından değil her yaş grubu tarafından tercih edilir. Çok eski zamanlardan beri vücut süsleme sanatı olarak kullanılan piercinglerin pek çok farklı türü vardır. Buna bağlı olarak piercing isimleri çeşitlilik gösterir.


Piercing İsimleri: Hangi Piercing Nereye Takılır?


Piercing modelleri kullanıldıkları bölgeye göre isimlendirilmekte olup hangi piercing modelinin tercih edileceği konusunda, beğenilere ve kullanım alışkanlıklarına göre bir değerlendirme yapılmalıdır. Kaliteli ve sağlıklı materyallerden üretilen piercing modelleri konusunda geniş bir çeşitliliğe sahip olan Huubay’ın ürün yelpazesini inceleyerek; tarzınıza ve beğenilerinize en uygun modellere erişebilirsiniz. Sağlık açısından zararı olmayan materyallerden üretilen piercing modelleri sayesinde delim bölgesinin hızlı ve sağlıklı bir şekilde iyileşmesi avantajına sahip olabilirsiniz.


Lob Piercing (Kulak): Kulak memesi kısmında yer alan, takılması ve kullanılması en kolay piercing türüdür.


Helix Piercing (Kulak): Sarmal piercing olarak da bilinen helix piercing, üst kıkırdak delinerek kullanılır.


Daith Piercing (Kulak): Kulağın iç kısmını saran halkalı yapıya takılan bir kulak içi piercingdir. Kulağın iç kısmındaki sarmal yapıya kusursuz uyum sağladığından genellikle halka formundaki küpelerin kullanımı tercih edilir.


Conch Piercing (Kulak): Hem iç hem dış tarafa uygulanabilen conch piercing için kulağın “konka” olarak adlandırılan kısmı delinir. Enfeksiyon riskinin fazla olduğu bir piercing türü olduğu karar aşamasında göz önünde bulundurulmalıdır. 


Rook Piercing (Kulak): Tragus bölgesinin yukarısında, iç kulağın en üst sırtındaki kıkırdağa takılır. Bölgenin kıkırdağından kolay bir şekilde geçmesi için önce boş bir iğneyle delim yapılır, sonra takı yerleştirilir. 


Tragus Piercing (Kulak): Kulak kanalını kısmen kapayan küçük kıkırdak bölgesinin delinmesiyle takılır. 


Industrial Piercing (Kulak): Kulağın üst kıkırdak kısmının çift şekilde deldirilmesi yoluyla takılır. Kıkırdak iki taraftan ve karşılıklı bakacak şekilde delindikten sonra, deliklerin içinden piercing geçirilir. 


Earl Piercing (Burun): İki ucu dışarı bakacak şekilde burun köprüsüne takılan piercing türüdür. 


Septum Piercing (Burun): Burun deliğindeki yumuşak kıkırdak bölgesine takılır.


Gamze Piercing (Yanak): Gamze görünümü vermesi için iç yanak kısmına takılır.


Medusa Piercing (Dudak): Dudak ve burun arasındaki kısma takılan piercing türüdür.


Monroe Piercing (Dudak): Güzelliğin simgesi olarak da adlandırılan Monroe piercing dudak bölgesine takılır.


Labrets Piercing (Dudak): Bir tarafı dışarıyla bir tarafı ağzın içine bakan labrets piercing, alt dudağa takılır.


Dil Piercingi: İyileşmesi ve kullanımı en zor piercing türlerinden biri olan dil piercingi, dilin tam ortasına yerleştirilir. Şiddetli acıya ve ağrıya neden olabilir.


Smiley Piercing (Ağız): Üst dudağın iç kısmını üst diş etine bağlayan kısma takılır. Üst dokunun yukarıya doğru gerdirilmesinden sonra delim işlemi yapılır.


Frowny Piercing (Ağız): Alt dudağa bağlı olan ince bağ dokusuna takılan piercing modelidir.


Belly Piercing (Göbek): Göbek deliğinin çevresindeki herhangi bir kısma ya da aynı anda birkaç bölgeye birden takılabilen belly piercing, çok yüksek ya da çok düşük konumlandırılmamalıdır. Enfeksiyon gelişme riski fazla olduğundan en az üç ay boyunca titiz bir bakım uygulanması gerekir.


Ense Piercingi: Enseye yatay bir şekilde takılan bu piercing modelinin bakımı, bulunduğu konum nedeniyle zorlayıcı olabilir.


Vampire Bite Piercing (Boyun): Omuz ya da boyun kısmına yerleştirilen piercing, son yıllarda popülerliği artan modellerden biridir.


Madison Piercing: Köprücük kemiğine takılan Madison piercing sıra dışı bir görünüm elde etmek isteyenlerin favori modellerinden biridir.


Piercing Taktırmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?


Piercing taktırma kararı, kişinin kendi özgür iradesi ile verilmelidir. Piercing taktırmak konusunda emin olan kişiler, piercing bakımı ve temizliği konusunda özen göstermeleri gerektiğinin bilincinde olmalıdır. Aksi takdirde ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalınması riski vardır. Özellikle hassas cilt tipine sahip olan ve yaraları normalde zor iyileşen kişilerin piercing taktırma kararını doğru bir şekilde değerlendirmesi önemlidir.


Piercing taktırma kararı verildikten sonra diğer bir önemli adım, piercingin hangi bölgeye takılacağını ve ne tarz olacağını belirlemektir. Kan sulandırıcı özelliğe sahip ilaçlar kullanılıyorsa piercing takımının yapılacağı günden önce bırakılması önerilir. 


Piercing Bakımı Nasıl Olmalı?

Piercing delimi gerçekleştirildikten sonra herhangi bir enfeksiyon oluşmaması için özenli bir bakım uygulanmalıdır. Piercing bakımının doğru bir şekilde yapılmaması halinde delim bölgesi enfeksiyon kapabilir. Kişinin hissettiği acı artabileceği gibi yara oluşması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilir.


Piercing sonrası duş alma konusunda delim işlemini yapan uzmanın önerilerine uyulmalıdır. Mutlaka duş alınması gereken durumlarda, bölge pamuklu bez ya da gazlı bezle kapatılmalı, su değmeyecek şekilde duş alınmalıdır. Delim bölgesinin erken dönemde suyla temas etmesi, enfeksiyon gelişmesine ve kişinin konforunu azaltacak sağlık sorunlarına neden olabilir. 


Piercing delim bölgesi, duş sırasında lif ve benzeri malzemelerle temas ettirilmemelidir. İstenmeyen bir takılma sonucu bölgenin tahriş olması riski ile karşı karşıya kalınabilir. Duşun ardından delim bölgesi hemen kurutulmalı, nemli ve ıslak kalmamasına özen gösterilmelidir. Duşun ardından ise delim işlemini yapan uzmanın önerdiği merhem uygulanmalıdır.


Yalnızca piercingin olduğu bölgenin temizlenmesi istenilen zamanlarda pamuklu çubuk kullanımı tercih edilmelidir. Ayrıca temizlik sırasında alkol içeren ürünler kullanılmamalıdır. Delim işlemi sırasında takılan piercing, takılan bölgenin iyileşme süresine göre değişmekle birlikte ortalama 3 ila 4 ay boyunca çıkarılmamalıdır.


Piercing delim bölgesinde artan ağrı, şişlik, kızarıklık, kanma ya da sarımtırak bir sıvı akıntısı gibi durumlar oluştuğu takdirde; vakit geçirmeden delim işlemini yapan uzmana ya da bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

Piercing Nasıl Çıkarılır?


Uzun süreler boyunca piercing kullanan ve çeşitli nedenlerden dolayı çıkarmak isteyen kişilerin bu işlem sırasında da dikkatli olması önemlidir. Piercing çıkarma işlemi son derece kolay olmakla birlikte; işleme başlamadan önce ellerin iyice yıkanması, mümkünse kolonya ya da dezenfektan ile dezenfekte edilmesi gerekir.


Piercingi çıkarmak için ucunda bulunan topçuk çevirilir. Piercingin takıldığı bölgeye göre topçuğun yönünü sağa ya da sola doğru çevirmek mümkün olsa da genellikle saat yönüne doğru çevrilir. Piercing çıkarılırken ani hareket etmek, bölgenin tahriş olmasına, yırtılmasına ya da bölgede yara oluşmasına sebep olabilir. Piercing çıkarıldıktan sonra bölgeye merhem sürülmeli ve bakım ihtiyacı varsa eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir.

Piercing Seçimi Nasıl Yapılır?


Piercing seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken önemli konuların başında, piercingin takılacağı bölgeye uygun olması gelir. Bazı piercing bölgelerinde kullanıma yönelik özel aksesuarlar vardır. Bölgenin anatomik özelliklerine uygun olarak piercing seçimi yapmak kullanım konforu sağlar.


Piercing seçimi yaparken göz önünde bulundurulması gereken diğer bir konu, takının özellikleridir. Kaliteli ve sağlıklı materyallerden üretilen piercing modellerinin seçilmesi önemlidir. Bu sayede hassas ya da alerjik cilt tipine sahip olan kişiler de konforlu bir şekilde piercing takabilirler. Alerjik ya da hassas bir bünyeye sahip olan kişiler nikel ve çelik yerine ağır metal grubunda yer alana gümüş, altın ve titanyum piercing modellerini kullanabilirler.