Piercing Kanaması Normal mi? Neler Yapmalıyız? 


Piercing deliminden sonra delim bölgesi çevresinde kanama ve hafif morarma görülmesi olağan bir durum olarak kabul edilir. Vücudun çeşitli bölgelerine takılan süslemeler olan piercingler ilk takıldığında vücudun bir iyileşme sürecini tamamlamasına ihtiyaç duyulur. Bu süreçte piercing kanaması yaygın bir şekilde görülür. Piercing kanaması normal mi sorusunun yanıtını verdiğimiz yazımızın kalanında piercing kanaması ile ilgili merak ettiğiniz diğer soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.


Piercing uygulaması sırasında vücudun piercing takılacak olan bölgesinde küçük bir delik açılır. Buna bağlı olarak piercing kanaması görülmesi normaldir. Ancak bu kanama çoğunlukla birkaç saat içerisinde durur. Ancak her bireyin yapısal özellikleri ve yapılan piercing uygulaması farklı olduğundan bazı durumlarda kanamanın birkaç gün ya da hafta sürmesi söz konusu olabilir. Piercing kanaması genellikle az miktarda olur. Temiz bir gazlı bezle uygulanan pansumanla kontrol altına alınabilir.


Piercing Kanaması Neden Olur?


Piercing kanaması birkaç farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Piercing uygulaması sırasında ciltte delik açılmasına bağlı olarak hafif bir kanama görülebilir. Delik açma işlemi sırasında ciltteki küçük damarların zarar görmesi sonucu kanama meydana gelebilir.


Ayrıca iyileşme sürecinde de piercing kanaması görülebilir. Vücut piercing delim bölgesinin iyileşmesi için yeni damarlar oluşturduğu sırada kanama yaşanması söz konusu olabilir. Bu durum genellikle piercing delim işlemini takip eden ilk birkaç hafta ya da ay boyunca görülür.


Piercing deliminden sonra piercing bakımı ve temizliği düzgün bir şekilde yapılmazsa enfeksiyon gelişimine bağlı olarak kanama ortaya çıkabilir. Temizlik ve bakım talimatlarına eksiksiz bir şekilde uyulması enfeksiyon riskini azaltarak kanama sorunu yaşanmasını önleyebilir.


Kanama miktarının normalden çok fazla olması ve kontrol altına alınamaması durumunda bir sağlık kurumuna başvurmak gerekir. Kanamanın yanı sıra piercing delim bölgesinde aşırı kızarıklık, iltihaplanma, şişlik ve irin gibi enfeksiyon belirtileri görülüyorsa ciddi bir sorun olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durumda da mutlaka doktora başvurmak gerekir. Kanamanın normalden uzun sürmesinin ve iyileşme sürecinin beklenenden uzun sürmesinin bir soruna işaret edebileceği unutulmamalıdır.