Piercing dekoratif bir takı olup vücudun belirli bölgelerine delik açılarak takılır. Piercing takmak için vücuttaki belirli bölgelerdeki cilt, kıkırdak ya da mukoza zarı gibi dokular delinir. Piercing estetik açıdan daha iyi bir görünüme sahip olmak ve modaya uygun bir tarz benimsemek için uygulanabilir. Aynı zamanda kişinin kendi özgün tarzını ifade etmesinin son derece etkili bir yoludur. 


Piercing delim işlemi mutlaka alanında uzman bir profesyonel tarafından gerçekleştirilmelidir. İşlem sırasında steril bir iğne kullanılmakta, delim işlemi tamamlandıktan sonra çivi, halka gibi çeşitli formlara sahip piercing takısı takılmaktadır. 


Piercingin kulak, dudak, kaş, burun, dil, göbek gibi vücudun çeşitli bölgelerine takılması mümkündür. Bu çeşitlilik her bireye piercingi, kendi tarzlarını ifade etmek ve moda trendlerine uygun bir görünüme sahip olmak için tercih etme imkanını verir. 

Piercing Keloid Nedir?


Piercing sık tercih edilen takılardan biri olup piercing deliminden sonra bazı kişilerde anormal bir doku büyümesi görülebilir. Yara iyileşmesi sırasında normalden daha fazla miktarda kolajen üretilmesi sonucu meydana gelen pembe ya da kırmızı renkli, kabarık, sert ve kıvrımlı doku kitleleri keloid olarak adlandırılır. Piercing keloidleri ise piercing delim bölgesinin çevresinde oluşan anormal doku büyümesi ile karakterize oluşumlardır.


Keloidler temelde vücutta görülen herhangi bir yaralanma sonucu ortaya çıkabilen aşırı iyileşme tepkisi olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte piercing keloidleri genellikle kıkırdak bölgelerinde, kulakta ve burunda ortaya çıkmaktadır. Keloid oluşumu kişi özelinde değişiklik göstermekle birlikte bazı kişilerin keloid oluşumuna daha yatkın olduğu bilinmektedir. 


Piercing keloid oluşumuna neden olan sebep tam olarak bilinmese de bazı etkenlerin piercing keloid oluşumunu tetiklediği görüşü hakimdir. Bu etkenler arasında; genetik yatkınlık, piercingin yeri ve şekli, cilt tipi, piercing bakımının doğru bir şekilde yapılmaması, piercing delim bölgesinin enfekte olması, piercinge yanıt olarak aşırı yara iltihaplanması olması ve yaranın kötü iyileşmesi sayılabilir. Bunların yanı sıra piercing deliminin düzgün bir şekilde yapılmaması ve takılan piercingin üretildiği malzemenin alerjik reaksiyonlara neden olması da keloid oluşumu riskini artıran faktörlerdendir.


Piercing keloid oluşumunun belirtileri arasında; piercing bölgesinde kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı, ağrı ve doku kalınlaşması sayılabilir. Genellikle yavaş bir şekilde büyüyen keloidler zaman içerisinde belirginlik kazanabilir. Ortaya çıkan görünüm kişide estetik açıdan kaygılara neden olabilir. 

Piercing Keloid Tedavisi Nasıl Olur?


Yara iyileşmesi sırasında iyileşmenin aşırı bir şekilde büyümesi sonucu kabarık, kalın bir yara izi oluşumuyla seyreden keloidin tedavisinde pek çok farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı hasta özelinde yapılan değerlendirmeler sonucunda belirlenmektedir.


Keloid tedavisi amacıyla kullanılan yöntemlerin başında kriyoterapi gelir. Keloidin dondurulması amacıyla uygulanan kriyoterapi keloidin küçülmesini sağlayabilir.


Keloid tedavisinde uygulanan diğer bir yöntem, lazer keloid tedavisidir. Keloidin boyutunun azaltılması ve cildin yeniden şekillendirilmesi için uygulanabilen lazer tedavisi genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Keloidin üzerine ve cildin üst katmanlarına kontrollü bir şekilde lazer uygulanır. Uygulama sonucu keloidin küçülmesi sağlanabilir. Tedavinin ne kadar süreceği keloidin büyüklüğüne ve konumuna göre değişiklik gösterebilir. Genellikle birkaç seanslık lazer tedavisi yeterlidir. Bununla birlikte tedavinin başarısı kişi özelinde farklı farklı olabilir. Lazer tedavisinin ardından keloidde yeniden büyüme görülmesi söz konusu olabilir.


Keloidin daha az belirgin hale gelmesi için silikon tedavisi uygulanması tercih edilebilir. Bu kapsamda keloid üzerine silikon uygulaması yapılır. 


Keloid cilt yüzeyinde oluşan bir travmanın iyileşme sürecinde aşırı bir şekilde büyümesi ve kalınlaşması durumu olup tedavisinde en çok kullanılan yöntem cerrahidir. Keloid tedavisi amacıyla uygulanacak cerrahi prosedür, keloidin çıkarılması yoluyla gerçekleştirilir. Genellikle lokal anestezi altında uygulanan cerrahi prosedür sırasında bölge sterilize edilir, çevresindeki normal dokuyla birlikte keloid çıkarılır. Çıkarılan keloidin bulunduğu aşan uygun sütun materyalleriyle kapatılıp pansuman yapıldıktan sonra yara iyileşmesi sürecini hızlandıracak ilaçlar hastaya reçete edilir. Ameliyattan sonra uygulama bölgesinde ağrı, şişlik ve hassasiyet meydana gelebilir. Bu bulgular genellikle birkaç gün içinde azalsa da tam iyileşme için birkaç haftalık süreye ihtiyaç duyulabilir. Keloid cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra tekrarlama riski söz konusu olabileceği için radyoterapi uygulanarak yeniden keloid oluşumunun önlenmesi amaçlanır.


Keloidin büyümesini durdurmak ya da azaltmak için ilaç tedavisi uygulanabilir. Keloid ilaç tedavisi kapsamında en çok uygulanan ilaçlardan biri olan kortikosteroidler, keloidin büyümesini durdurma ya da azaltma yoluyla etki eder. Bunu sağlamak için ilaçların keloidin içine ve belirli aralıklarla tekrarlanarak uygulanması gerekir. 


Keloid tedavisinde sık kullanılan bir diğer yöntem, intralezyoner steroid tedavisidir. Keloid bölgesine steroid enjeksiyonu yapılması yoluyla keloid büyümesini durdurma ve azaltma amacıyla uygulanır. Poliklinik ortamında keloid bölgesi sterilize edilir, daha sonra keloidin içine steroid enjeksiyonu yapılır. Belirli aralıklarla uygulanan tedavinin kapsamı ve süresi, keloidin boyutuna ve şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Piercingden Sonra Keloid Oluşumu Önlenebilir mi?


Piercing deliminden sonra hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanabilmesi için doğru ve düzenli bir bakım yapılması gerekir. Bu sayede keloid oluşumunun önlenmesi konusunda fayda sağlamak da mümkündür.


Bunun için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, piercing delim bölgesinin temizliğini sağlamaktır. Bunun için piercing delim bölgesi düzenli olarak temizlenmelidir. Olası bir enfeksiyon riskinin azaltılması için antiseptik solüsyon kullanılmalı, temizlik ve bakım sürecine ilişkin olarak delimi yapan profesyonelin talimatları eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir.


Piercing deliminin ardından takılan takıların vücutta reaksiyon ve keloid oluşumunu tetikleyebilecek materyallerden üretilmediğinden emin olunmalıdır. Mümkün olduğu takdirde piercing deliminin ardından titanyum gibi sağlık açısından zararlı olmayan maddelerden üretilen piercing takılarının kullanılması tercih edilmelidir. 


Piercing deliminden sonra hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için piercing delim bölgesi sürtünme, darbe ya da gerilmeye karşı korunmalıdır. Bunun için spor yaparken, kıyafet seçiminde ve günlük aktiviteler sırasında dikkatli olunmalıdır. Özellikle piercingin bulunduğu bölgede sıkı ve sert dokulu kıyafetlerin kullanımından uzak durulmalıdır.


Eğer kişi daha önce keloid oluşumu yaşadıysa ya da keloid eğilimi bulunuyorsa, piercing deliminden önce mutlaka doktorunu bilgilendirmelidir. Piercing deliminden sonra gerekli tüm önlemlerin alınmasına karşın delim bölgesinde şişlik, kızarıklık, şiddetli ağrı gibi sorunlar yaşanırsa vakit geçirmeksizin sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Piercing Keloidi Zararlı mı?


Keloid oluşumu genellikle zararsız olmakla birlikte estetik ve kozmetik sorunlara yol açması, zaman zaman fiziksel rahatsızlık hissi vermesi mümkündür. Aşırı büyük boyutlu keloidler giyinme ya da hareket etme gibi çeşitli günlük aktiviteleri kısıtlayabileceği gibi günlük aktiviteler sırasında konfor da azaltabilir. 


Keloid oluşumu genellikle ağrılı olmasa da bazı durumlarda hassasiyet, kaşıntı ya da gerginlik gibi semptomlar doğmasına neden olabilir. Bu semptomlar genellikle keloid bölgesindeki sinir uçlarının tahriş olmasına bağlı olarak gelişir. Diğer yandan herhangi bir rahatsızlık hissi ya da semptom belirtisi olmasa da keloidin görünümünden dolayı kişide estetik açıdan rahatsızlık meydana gelebilir. Ayrıca keloid oluşumu kişide öz güven eksikliği ve sosyal ortamlarda çekingenlik gibi psikolojik olumsuzluklara neden olabilir.