İlk kez piercing taktırmak ya da piercinglerinize yeni bir tane daha eklemek istiyor ancak bunun ne tür bir piercing olduğundan tam olarak emin olamıyorsanız blog yazımız tam size göre! 


Beğenilerinize, tarzınıza ve kullanım alışkanlıklarınıza göre aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok piercing türü vardır. Piercing modelleri tipik olarak üç ana kategoriye ayrılır: kulak piercinglerin, yüz piercinglerin ve vücut piercingleri. Piercing nedir? Çeşitleri nelerdir? ve daha pek çok sorunun yanıtını sizin için hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.

Piercing Nedir?


Her yaş grubundan kadın ve erkek tarafından kullanımı sıklıkla tercih edilen takı türlerinden biri piercingdir. Popüler bir vücut süsleme sanatı olan piercing, cildin ve altındaki yağ tabakasının veya kıkırdağın anjiyoket adı verilen iğnelerle delinmesini gerektirir. Farklı kalınlıklardaki deliklere takı ya da iğne takılması sonucu kişinin kendi tarzını en iyi şekilde yansıtması imkanı elde edilir.


Piercing takmak isteyen kişilerin vücuduna iğneyle delim işlemi yapılır. Daha sonra piercing takılır. Piercinglerin en çok kullanıldığı yerler; kulak, burun ve göbek deliğidir. Ağız piercinglerin dudak, yanak ve dile uygulanabilir. 


Piercing vücudun hemen her bölgesine takılabilse de delme işleminden önce bireysel anatomiyi düşünerek kullanım alanını belirlemek gerekir. Herkesin vücut yapısı farklı olduğundan kişi özelinde en iyi görünümü sağlayacak bölge tercih edilmelidir. Ayrıca daha hızlı iyileşen bölgelerin tercih edilmesi piercing delimi sonrası sürecin konforunu artıran bir etken haline gelebilir. 


Piercingin kullanılacağı bölge seçilirken yaşam tarzı alışkanlıklarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Çalışma hayatında olan kişiler, iş kıyafetlerine ilişkin kurallar olup olmadığını değerlendirerek karar vermelidir. Tüm bunların yanı sıra tercih edilen piercingler kaliteli ve sağlık açısından hiçbir zarara neden olmayacak materyallerden üretilmelidir. Huubay alanının önde gelen üreticilerinin titizlikle tasarladığı ve ürettiği piercing çeşitleri arasından tercihlerinize ve beğenilerinize uygun seçim yapma imkanı sunar.

Piercing Çeşitleri


Piercing; yüzük ve kolye gibi tek bir noktaya takılan aksesuarlardan farklı özelliklere sahiptir. Diğer bir deyişle piercing pek çok farklı noktaya takılabilir. Piercing modelleri takıldıkları noktaya göre farklı isimlerle anılırlar.

Kulak Piercingleri


Industrial piercing: İki deliğin tek bir mücevher parçasıyla birbirine bağlanmasıyla oluşur.

Rook piercing: Kulağın üst kısmından geçen bir delme şekliyle takılır.

Daith piercing: Kulağın en içteki kıkırdak kıvrımına takılan piercing modelidir.

Tragus piercing: Kulak kanalı açıklığının hemen önünde yer alan kıkırdak bölümüne takılır.

Snug piercing: Kulak kıkırdağının iç sırtına yerleştirilerek yatay şekilde takılır.

Conch piercing: Kulak kanalıyla kıkırdağın arasının delinmesiyle takılır.

Anti tragus piercing: Kulak kanalının hemen önünden delik açılarak takılır.

Lobe piercing: Kulak memesindeki klasik küpe deliğine takılan piercing bu şekilde adlandırılır.

Auricle piercing: Kulak kepçesine takılan piercing türüdür.

Constellation piercing: Kulağa takılan birden fazla sayıda, küçük piercinge verilen isimdir.

Burun Piercingleri


Nostril piercing: Burnun yan tarafına takılan piercing modeline verilen isimdir.

Septum piercing: Burun duvarlarından geçirilerek takılır.

Bridge piercing: Burnun en üst kısmına, gözlerin arasına takılan piercing türüdür.

Austin bar: Burun ucundan yatay olarak geçirilerek takılan piercing modelidir.

Rhino piercing: Burun ucundan dik bir şekilde geçirilerek takılan piercing modeline verilen isimdir.

Yüz Piercingleri


Anti-eyebrow piercing: Elmacık kemiğinin üstüne ya da kaşın altına yerleştirilen piercing türüdür.

Cheek piercing: Yanaklarda bulunan gamzeye denk gelecek şekilde takılır.

Ashley piercing: Alt dudağın tam ortasına takılan piercing modelidir.

Labret piercing: Bu piercing modeli, alt dudağın tam ortasına takılır.

Philtrum piercing (Medusa piercing): Üst dudağın ortasından geçen philtrum piercing yalnızca tek bir deliğe sahiptir.

Madonna piercing: Kadınların en çok tercih ettiği piercing modellerinden biri olan Madonna piercing üst dudağın yan tarafına takılır.

Eyebrow piercing: Kaşın altından takılarak üstüne doğru çıkan piercing türüne verilen isimdir.

Jestrum piercing: Burnun tam altında kalan ve üst dudağın ortasından geçen piercing modelidir.

Dil Piercingleri


Smiley piercing (Lip Frenulum piercing): Üst dudak frenulumundan geçer.

Frowny piercing: Alt dudak frenulumundan geçer.

Tongue piercing: Dilin ortasından dikey olarak geçen piercing modelidir.

Uvula piercing: Küçük dile takılır.

Web piercing: Dilin altından geçer.

Horizontal tongue piercing: Dilin ucuna yatay bir şekilde takılır.

Vücut Piercingleri


Back piercing: Sırta takılan piercing türüdür.

Belly button piercing: Göbek deliğinin aktından ya da üstünden dikey olarak geçen göbek piercingidir.

Hip piercing: Kalça kemiklerinin hemen üzerindeki noktaya takılır.

Nape piercing: Boynun arkasından geçen ve enseye takılan piercing modelidir.

Nipple piercing: Göğüs ucundan geçen piercing türüne nipple piercing adı verilir.

Wrist piercing: Bileğin iç ya da dış kısmından geçerek takılır.

Piercing Uygulamasından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler


Piercing bölgesine eller yıkanmadan dokunulmamalıdır.

Piercing delim bölgesinde şişlik ve kızarıklık görülebilir. Bu durum doğal olmakla birlikte gerekli bakım düzenli olarak uygulanmalıdır. Şişliğin takılan piercingin boyutundan fazla olması durumunda delim işleminin yapıldığı stüdyoya başvurmak ve gerekli önlemleri almak önemlidir.

Piercing deliminden sonra piercingi, olası bir takılmaya ve darbelere karşı korumak gerekir. Kıyafet, bere, kulaklık, saç ya da banyo sırasında lif takılması gibi durumların neden olabileceği olumsuzlukları önlemek için dikkatli olunmalıdır.

Piercing deliminden sonraki 3 hafta süreyle havuza ya da saunaya girilmemelidir. Denize girmek yalnızca denizin temizliğinden emin olunması durumunda mümkündür. Duş almak için piercing deliminin üzerinden bir gün geçmesi beklenmelidir.

Piercing uygulanan bölgeyi çok sıcakla temas ettirmemeye özen gösterilmelidir.

Piercing takıldıktan hemen sonra çıkarılmamalıdır. Piercing değiştirilmesi için 1 ila 1.5 ay beklenmeli, delim bölgesi tamamen iyileştikten sonra piercing çıkarılmalıdır. 

Gerekli olmadığı sürece piercing delim bölgesine temas edilmemelidir. Temas edilmesi gereken durumlarda öncelikle mutlaka eller yıkanmalıdır. 

Piercing delim bölgesine hiçbir makyaj malzemesi temas ettirilmemelidir.

Önerilmediği sürece piercing delim bölgesine antibiyotikli krem sürülmemelidir. Bunun nedeni, antibiyotiklerin ihtiyaç duyulan hava sirkülasyonunu önleyerek iyileşme sürecini yavaşlatabilmesidir. Temizlik sırasında alkol hidrojen peroksit ya da triklosan içeren sabunlar kullanılmamalıdır.

Piercing deliminden sonraki bakım sürecinde yalnızca önerilen ürünler kullanılmalıdır. Rastgele ürünlerin tercih edilmesi halinde iyileşme süresinin uzaması ve yanlış bir yara bakımı yapılması riski vardır.

Aşırı temizlendiği takdirde delim bölgesinin tahriş olabileceği, bunun sonucunda iyileşme sürecinin uzayabileceği unutulmamalıdır.

Piercing İyileşme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?


İlk delim sırasında piercing bölgesinin şişmesi söz konusu olabileceği için daha uzun barlı bir takı tercih edilmesi mümkündür. Piercing delimi sonrası erken dönemde, delim bölgesinin üzerine yatılmamalıdır. Üzerinde uyunan takı uzun barı nedeniyle yamulabilir, buna bağlı olarak yaranın açısı bozulabilir ve iyileşme süresi uzayabilir. 


Piercing takılan bölgenin temas edeceği çarşaf ve yastık kılıfı gibi tüm yüzeyler düzenli olarak temizlenmeli, gereken hijyen standartları eksiksiz bir şekilde sağlanmalıdır. Bu süreçte evcil hayvanlarla birlikte uyunması önerilmez. Piercing takılan bölge, her tür darbeye karşı korunaklı hale getirilmelidir.


İşlemden sonraki gün duş alındığı takdirde, bölge suyla iyice durulanmalıdır. Piercing delim bölgesinde şampuan, sabun ya da duş jeli kalmadığından emin olunmalıdır. Duştan sonra steril gazlı bez ile bölge kurulanmalı, ıslak ya da nemli bırakılmamalıdır.