Dünyadaki en değerli doğal taşlardan biri safir taşıdır. Gök yakutu olarak da anılan genellikle mavi renkli bu taş, sert ve ısıya dayanıklıdır. Doğanın insanlığa sunduğu en özel ve değerli doğal taşlardan biri olmasının nedeni, farklı renk seçenekleri ve zarif yapısıdır. Farklı renkleriyle insan psikolojisi üzerinde etkileri olduğuna inanılan safir taşı aynı zamanda, kullanıldığı mücevherlerin baş döndürücü zarafeti sayesinde kadınların vazgeçilmezlerindendir.


Farklı renkleri bulunmasına karşın en kıymetli safir taşı, berrak ve derin mavi olarak kabul edilir. Korindon grubu taşlarından biri olan safir taşının renksiz (beyaz), kahverengi, sarı, gri, yeşil, turuncu ve sarı renkleri olabilir. 4 değerli taştan biri olarak son derece nadir bulunan safir taşı çoğunlukla mücevher yapımında kullanılır. 


Safir taşı kullanımının, milattan önceki dönemlere kadar uzandığı bilinir. Binlerce yıldır simya, astroloji ve şifa alanlarında kullanılan bir doğal taştır. Günümüzde en çok Tayland, Afganistan, Brezilya, Hindistan, Sri Lanka, Avustralya ve Pakistan’da safir taşı çıkarıldığı bilinmektedir.


doğal taş fiyatları
 

Safir Taşı Özellikleri


Özgürlük sembolü olarak kabul edilen safir, iyileştirici ve güven verici bir doğal taştır. Sakinleştirici etkiye sahiptir. Kadın-erkek ilişkilerinde sadakat sağladığına inanılır. Parıltısı ve eşsiz görünümüyle baş döndüren safir taşı, diğer doğal taşlara göre son derece pahalıdır. 9 sertlik değeriyle, elmastan sonraki en sert taşlardan biridir.


Safir taşının, ikizler burcuyla kusursuz bir uyumu vardır. Mükemmeliyetçi ikizler burcu mensuplarının karakteristik özelliklerine en iyi hitap eden doğal taşlar içinde ilk sırada safir taşı gelir.

Safir Taşı Faydaları


Son derece değerli bir doğal taş olan safir taşı, güven ve özgürlük hissi sağlar. İyileştirici ve sakinleştirici özelliğe sahip olan safir taşı, kadınlar tarafından genellikle takı olarak kullanılır. Aşkı, özlemi ve sadakati sembolize eden bir doğal taştır. Renginin sağladığı harika enerjiyle, kişiye pozitif bir zindelik kazandırır. Dünyanın en pahalı doğal taşlarından biri olduğu için son derece popülerdir. Dünyadaki en değerli ve ünlü safir taşları ise Hindistan’dan çıkarılmaktadır. 


Bilgeliğin taşı olarak dikkat çeken safir taşı, zihnin sakinleştirilmesine ve odaklanmayı artırmaya yardımcı olur. Hayatına netlik, dürüstlük ve cesaret çekmek isteyen kişiler tarafından kullanılması önerilir. Son derece spiritüel bir taş olan safir taşı, ortamdaki negatif ve toksik enerjileri arındırma özelliğine sahiptir. Kişiye neşe vererek, kendini hapsettiği olumsuz düşüncelerden uzaklaşmasına yardımcı olur. Kutsal olduğu kabul edilen safir taşı, spritüel alemlerle ilişkili olduğundan astral seyahatte ve geçmiş yaşam şifalandırmasında kullanılması tercih edilir.


Binlerce yıldır pek çok alanda kullanılan safir taşının sağlık ve psikoloji alanlarında çokça faydası olduğuna inanılır. Safir taşının bilinen faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:


  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiğine, kalbe iyi geldiğine ve salgı bezlerini harekete geçirdiğine inanılır.

  • Safir taşının tiroit bezinin çalışmasını sağladığı düşünülür. 

  • Göz hastalıklarının tedavisi sürecinde destekleyici bir doğal taştır. 

  • İşitme sorunu yaşayan kişilerin safir taşı kullanması önerilir.

  • Zihni temizleyerek konsantrasyonu artıran bir doğal taştır. 

  • Sinir sistemini düzenleyerek sakinleştirici etki oluşturduğu düşünülür.

  • Sezgileri güçlendirme ve özgürlük hissini artırma özelliği vardır.

  • Kişiye güven duygusu kazandıran safir taşı aynı zamanda inancı güçlendirir. 


Safir taşının faydaları, rengine göre değişiklik gösterebilir. Yukarıda sıralamış olduğumuz faydalar tüm safir taşları için geçerli olmakla birlikte, renk özelinde farklılaşan faydaları da şu şekilde sıralayabiliriz.


doğal taş


Sarı safir taşı faydaları;


  • Ödem giderici bir etkisi olduğu düşünülür.

  • Dalak, safra kesesi, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanılır.

  • Ruhsal hastalıkların tedavisine yardımcı olan doğal taşlardandır.


Mavi safir taşı faydaları;


  • Kişinin daha kolay iletişim kurmasına yardımcı olur.

  • Beyni gereksiz takıntılardan ve düşüncelerden korumaya katkıda bulunur.

  • Uyku sorunlarını ve mide rahatsızlıklarını iyileştirdiği düşünülür.

  • Mavi safir taşı aynı zamanda kalp sağlığı açısından faydalıdır.


Siyah ve gri safir taşı faydaları;


  • Kök çakra için dengeleyici ve çalıştırıcı etkisi olan doğal taşlar arasında yer alır.

  • Topraklama yaparak bedendeki fazla elektriği almaya yardımcı olur.

  • Kan ve hücre üretimini desteklediğine inanılır.

  • Cinsel organları sağlıklı tuttuğu gibi hastalıkların tedavisi sürecini de destekler.

Gerçek Safir Taşı Nasıl Anlaşılır?


Safir doğada kendiliğinden oluşan bir doğal taş olmakla birlikte laboratuvar ortamında üretilmesi de mümkündür. Ancak bu noktada göz önünde bulundurulması gereken, değerli olanın doğal safir taşı olduğudur. Gerçek safir toprakta ve suda bulunmakta olup, yapay taşlardan ayırt edilmesi önemlidir. Ayrıca mavi renginden dolayı dumartierit taşının safir taşıyla karıştırılması riski vardır. 


Gerçek safir taşını anlamak için, taşın içinde bulunan hava kabarcıklarına bakılmalıdır. Gerçek safir taşının içinde hava kabarcığı olmaz. Laboratuvar ortamında cam malzemeden üretilen yapay safir taşının içinde ise hava kabarcıkları bulunur. Gerçek safir taşı yüksek sertlik derecesinden dolayı dayanıklıdır, herhangi bir darbe aldığında kırılmaz. 


Gerçek safir taşı kuyumcu büyüteciyle incelendiğinde, içinde doğal parçalar olduğu görülebilir. Safirin gerçek olup olmadığını anlamak için küçük lekeler olup olmadığı da kontrol edilebilir. Ayrıca safir taşı buğulandırılarak nefes testi yapılabilir. Buğulanma iki saniye gibi kısa bir zaman içinde kayboluyorsa, taş doğal safirdir.