Septum Piercing Bakımı Nasıl Yapılır ve Temizlenir?


Sağ ve sol burun deliklerini ayıran ince kıkırdak duvarına uygulanan burun piercingi, septum piercing olarak adlandırılır. Septum piercing kıkırdaktan değil altındaki daha yumuşak yapılı doku alanından geçtiği için zorlu bir iyileşme sürecine konu olmaz. 


Piercing sonrası bakım; piercing delim bölgesinin iyileşmesini sağlamanın, enfeksiyon ve diğer komplikasyonların gelişmesini önlemenin en önemli şartıdır. Bu nedenle diğer piercing türlerinde olduğu gibi septum piercing bakımı da düzenli ve doğru bir şekilde yapılmalıdır. Septum piercing deliminden sonra özellikle ilk 1 ila 3 hafta boyunca titiz bir bakım uygulanmalıdır. Piercing bölgesine mümkün olduğunca dokunulmamalı, elle temas edilmesi gereken durumlarda ise eller yıkanıp temizlendikten sonra dokunulmalıdır. Aksi takdirde ellerdeki bakteriler piercing bölgesinde enfeksiyon gelişimine neden olabilir. 


Septum Piercing Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?


Septum piercing yapıldıktan sonraki ilk 2 hafta piercing bölgesi günde iki kez temizlenmelidir. Septum piercing bakımı ve temizliği sırasında piercing takısını çekmemeye ve döndürmemeye özen göstermek gerekir. Septum piercing deliminden sonra tam iyileşme olmadan denize ya da havuza girilmemelidir. Septum piercing bakımı ve temizliği yapılırken eller iyice yıkanmalı, mümkünse antibakteriyel sabun ya da el dezenfektanı kullanmaya dikkat edilmelidir.


Septum piercinginden sonra bakım ve temizlik sürecinde piercinge dokunmamak kadar önemli olan diğer bir konu özellikle kıyafetler giyilip çıkarılırken piercingin takılmamasına özen göstermektir. İyileşene derinin tıkanmasına ve enfeksiyon gelişmesine neden olma riskinden dolayı septum piercing delim bölgesine yağ, balsam ya da krem sürülmemelidir. 


Piercinglerin bir çoğu erken iyileşme döneminde ara ara kanayabilir. Bunun nedeni genellikle kabukların takıların yerinde donması ve ani bir şekilde çevresindeki dokulardan yırtılmasıdır. Bu yüzden piercing delimini izleyen ilk iki hafta boyunca aspirin, kafein ya da alkol gibi kan sulandırıcı özelliğe sahip maddelerden kaçınılmalıdır. 


Septum Piercing Temizliği Nasıl Olmalı?


  • Septum piercing temizliğine başlamadan önce ellerinizi antibakteriyel ve parfümsüz sabunla iyice yıkayın.

  • Septum piercing delim bölgesini çok fazla yıkamamaya özen gösterin. Özellikle ilk birkaç hafta boyunca günde 2 kez yıkamanın yeterli olduğunu unutmayın.

  • Sert içeriklere sahip sabun ve nemlendirici ürünler kullanmayın. Cilt tahrişine neden olması olası yoğun yapılı kremlerden, alkol ve hidrojen peroksit içeren solüsyonlardan uzak durun.

  • Septum piercinginizi yerinden çok fazla oynatmayın.

  • Çay ağacı yağı ve deniz tuzu gibi antiseptik doğal nemlendiriciler kullanmayı tercih edin.

  • Septum piercing delim bölgesi tamamen iyileşmeden piercing takınızı çıkarmayın ve değiştirmeyin.


Septum piercing delim işlemi sırasında takılan piercing takısı, piercing takılan bölge tamamen iyileşene kadar kullanılmalıdır. İyileşme süreci genellikle 3 ila 4 ay içinde tamamlansa da bu sürenin çeşitli etkenlere bağlı olarak kişi özelinde değişebileceği gerçeği unutulmamalıdır. İyileşme süreci tamamlanıp akıntı geçtikten sonra piercing takısı değiştirilebilir.