Septum Piercing Zararları Var mı? Buruna Zarar Verir mi?


Septum piercing çember görünümüyle geleneksel burun piercinglerinden daha çarpıcı bir tarz elde etmek için tercih edilebilir. Septum piercing takılmadan önce mutlaka alanında uzman ve deneyimli bir piercing sanatçısı bulunmalı, septum piercing zararları dahil olmak üzere septum piercing ile ilgili her konuda bilgi edinilmelidir. 


Septum piercing burun kısmında yer alan ve “Septum” olarak adlandırılan kıkırdağın alt bölgesinin delinmesi yoluyla takılır. Yarım halka ya da tam halka görünümünde takılar olabilir. Septum piercing delimi sırasında delinme bölgesinin kıkırdağa denk gelmemesine, kıkırdağın hemen alt kısmındaki yumuşak bölgeden delim işlemi yapılmasına özen gösterilmelidir. Bu nedenle septum piercing delimi mutlaka uzman profesyoneller tarafından yapılmalıdır. 


Septum Piercing Zararlı mı?


Her piercing türünde olduğu gibi septum piercing deliminde de uzmanlardan hizmet alınmadığı takdirde karşı karşıya kalınabilecek bazı riskler vardır. Ayrıca septum piercing delim işlemi bazı yan etkileri beraberinde getirir. Bunlardan biri enfeksiyon riskidir. Enfeksiyon riski başta olmak üzere olası riskleri minimize etmek için septum piercing bakım işlemi eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır.


Piercing bölgesinde şişme, irin oluşumu, ağrının şiddetlenmesi ve yara dokusuna benzer bir yumru oluşumu gibi enfeksiyon risklerinin oluşması halinde vakit geçirmeksizin doktora başvurulması gerekir. Bunun yanı sıra mevsimsel alerjiler ya da sinüslerde herhangi bir problem yaşanıyorsa septum piercing delim uygulamasının ertelenmesi gerekir. 


Septum piercing sonrası burun düşmesi olup olmayacağı merak edilen diğer bir konudur. Bu aşamada hangi materyalden yapılmış piercing modelinin tercih edildiği önemli bir unsurdur. Cilt sağlığı açısından uygun olduğu kanıtlanan paslanmaz çelik ya da titanyum gibi metallerden üretilen hafif piercinglerin tercih edilmesi ve uzun süreli kullanımdan kaçınılması çok önemlidir. Burun düşmesi her ne kadar kişi özelinde farklılık gösterse de burun yapısıyla doğrudan alakalı olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.


Septum Piercing Riskleri Nelerdir?


Septum piercing uzman profesyoneller tarafından takılır ve doğru bir bakım süreci uygulanırsa sağlıklı bir iyileşme sürecinden bahsedilebilir.  Bununla birlikte septum piercing delim bölgesinde enfeksiyon riski artabilir. Bunun en önemli nedeni steril olmayan ekipmanların kullanılması ya da delim işleminin hijyenik olmayan bir ortamda yapılmasıdır. 


Piercing işlemi sırasında kanama olması ve kişi özelinde yara iyileşme sürecinin uzaması söz konusu olabilir. Yara iyileşmesi sürecinde bakım uygulamaları eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. İyileşme tamamlanana kadar yüzme havuzu, deniz ve jakuzi gibi enfeksiyon riskine neden olabilecek ortamlardan uzak durmak gerekir. 


Septum piercing delimi amatör bir kişi tarafından yapıldığında kıkırdak bölgesine zarar verilmesi riski doğar. Diğer yandan septum piercing, her bireyde estetik açıdan hoş sonuçlar ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bu nedenle piercingin nasıl görüneceği ve bireyin yüz şekline uygun olup olmayacağı konusunda titiz davranılmalıdır.