Sitrin Taşı Nedir? Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?


Sitrin taşı, kuvars grubu içerisindeki doğal taşlardan biri olup sarı tonlarındadır. İçerisinde yoğun demir bulunduğu için sarıdan açık kahverengiye doğru geçişli rengiyle öne çıkar. Sitrin taşı ismini, limon anlamına gelen Yunanca bir kelime olan citron kelimesinden alır. Halk arasında “limonlu kuvars” olarakda bilinen sitrin taşı genellikle içerisinde donmuş su barındırır. 


Sertlik derecesi yüksek olan sitrin taşı doğada ender bulunan doğal taşlardandır. Taş kırılınca içerisindeki donmuş su çözünmeye başlar. Sitrin, eski çağlardan beri insan vücudunun sağlığını koruması amacıyla kullanılmış ve şifalı bir taş olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle günümüzde de pek çok kişi “Sitrin taşı neye iyi gelir?” sorusunun yanıtını aramaktadır.


Doğal olarak yer altı kayalarının içerisinde oluşan ve çoğunlukla doğal kristal küreleri halinde bulunan sitrin taşı takı yapımında sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda dekorasyon amacıyla da sitrin taşının kullanımı tercih edilebilir. Sitrin taşının etkileri ve kullanım alanı kişi özelinde değişebilir. Diğer yandan sitrin taşı gerek dekorasyon amacıyla gerek takı olarak kullanıldığında kaliteli ve doğal olmasına özen gösterilmelidir. Huubay alanının önde gelen, kaliteli üretici ve satıcılarının bir araya geldiği bir platform olup; doğal taş çeşitlerine ekonomik fiyatlarla ulaşmanızın en güvenilir ve hızlı yolunu sizlere sunar.

Sitrin Taşının Özellikleri Nelerdir?


Sitrin taşı hem özellikleri hem faydalarıyla beğenilerin odak noktasındaki doğal taşlardan biridir. 1. yüzyılda keşfedildiği bilinen sitrin taşı Yunan ve Roma kültürlerinde takı ve mücevher olarak son derece sık bir şekilde kullanılmıştır. Günümüzde de başta kolye olmak üzere çok çeşitli takılarda sitrin taşı kullanımı sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.


Sitrin taşı kuvars grubunun sarı tonlardaki alt türü olma özelliğine sahiptir. Rengini içeriğindeki az miktarda demir, hematit ya da limonit’ten alır. Doğal haliyle açık ve soluk sarı renkli, beyazlı karışık haldeki sitrin taşı çoğunlukla çok şeffaf bir görünümde değildir. Çok şeffaf ve canlı sarı renkli sitrin taşı son derece nadir görülmekte olup değeri de bu ölçüde fazladır.


Sitrin taşı en çok Brezilya’da çıkarılmakta ve işlenmektedir. Bunun yanı sıra Amerika, Rusya, İspanya ve Madagaskar’da da sitrin taşı çıkarılmaktadır. Sitrin taşını pek çok kişi, vitrine göre çok daha değerli bir taş olan topazla karıştırır. Ancak her ikisinin birbirinden farklı taşlar olduğu unutulmamalıdır.


doğal taş fiyatları

Sitrin Taşının Faydaları Nelerdir?


Sitrin taşı ile ilgili en yaygın inanışlardan biri, zenginliği çektiğidir. Bu nedenle sitrin taşı, “Para taşı” olarak da bilinir. Sitrin taşının, taşın sahibinin benlik saygısını güçlendirmeye yardımcı olduğuna da inanılır. Bunun yanı sıra sitrin taşının diğer faydaları şu şekilde sıralanabilir:


  • Sitrin taşı, taşıyan kişinin vücudunda ve çevresinde daha canlı ve pozitif bir enerji akışı sağlar.

  • Sindirim problemlerinin iyileştirerek bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • Vücudun toksinlerden arındırılmasına yardımcı olur.

  • Kan dolaşımının iyileşmesine katkıda bulunur.

  • Çakraları temizleyerek sezgilerin açılmasını sağlar.

  • Zenginliği, başarıyı ve refahı çeker.

  • Sevinç, coşku ve merak verir.

  • Taşıyan kişinin benlik saygısının ve öz güveninin yükselmesini sağlar.

  • Beyni uyararak zekanın güçlenmesine yardımcı olur.

  • Motivasyonu teşvik eden sitrin taşı, yaratıcılığı harekete geçirerek kişinin kendisini daha iyi ifade etmesine katkıda bulunur.

  • Kişinin konsantrasyonunu artırarak zihni canlandırmayı başarır.

  • Depresyonu, olumsuz duyguları, fobileri ve korkuları azaltmaya yardımcı olur.

  • Duygusal olarak dengeleyici özelliğe sahip sitrin taşı aynı zamanda enerji verme özelliğine sahiptir. Dejeneratij hastalığın tersine çevrilmesine ve vücuttaki kimyasal dengesizliklerin dengelenmesine yardımcı olduğuna inanılır. 

  • Sitrin taşının cüzdanda taşınması paranın bereketini artırır.

  • Diyabet tedavisinde faydalı olduğu düşünülen sitrin taşı; dalak, pankreas ve sindirim sistemini uyarır.

  • Böbrek ve mesane enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcı olur.

  • Sitrin taşının göz rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkisi olduğu düşünülür.

  • Kan dolaşımını artıran sitrin taşı aynı zamanda; kanı detoksifiye ederek tiroidin dengelenmesine katkıda bulunur.

  • Kabızlığın ve selülitin giderilmesinde rol oynar.

  • Evlilik bağlarını güçlendirme etkisi vardır.

  • Sitrin taşının; karaciğer, kalp, fibromiyalji, endokrin, tiroid, uyku bozuklukları, bağışıklık, üriner sistem ve böbrek rahatsızlıklarının iyileştirmesi konusunda faydalı olduğuna inanılır. Vücudu detoksifiye ederek sindirimin iyileştirilmesini destekler. 

  • Zararlı yaşam tarzı alışkanlıkları ve bağımlılıkları bulunan kişilerin, bunlardan kurtulmasına yardımcı olur. 

  • Kişileri stres, endişe ve üzüntü gibi olumsuz duygulardan uzaklaştırarak mental sağlığın korunmasına yardımcı olur.

  • Cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi cihazların yaydığı radyasyonun olumsuz etkilerini azaltır. 

  • Güç ve cesaret duygusunu artırır, ruhsal sağlığın desteklenmesinde rol oynar. 

  • Vücuda enerji ve zindelik kazandırır.

Sitrin Taşı Nasıl Temizlenir?


Doğal taşlar her ne kadar pozitif bir enerjiye sahip olsa da, zaman zaman deşarj edilmeleri gerekir. Çünkü doğal taşlar kullanıldıkça üzerlerinde negatif enerjinin birikmesi söz konusu olur. Hatta hiç kullanılmadıkları durumda dahi bulundukları ortamdaki enerjileri kendi üzerlerine çektikleri için belirli aralıklarla arındırılmalarına ihtiyaç duyulur. Aynı durum sitrin taşı için de geçerli olmaktadır. Sitrin taşının güvenli bir şekilde desteklenmesi için kullanılabilecek farklı yöntemler vardır.


Bunlardan ilki, sitrin taşının farklı bir doğal taşın yanına getirilmesi ya da doğrudan üzerine koyulup belirli bir süre boyunca beklemeye bırakılmasıdır. İkinci taş, sitrin taşının bünyesinde bulunan kötü enerjinin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Sitrin taşını temizlemek için tercih edilebilecek diğer bir yöntem ise, sitrin taşını toprağa gömmek ve tercihen 24 saat boyunca bekletmektir. Bu sayede sitrin taşında çevreden ve taşa temas eden kişilerden gelen olumsuz enerji yok edilir. Sitrin taşının yapısında toplanan olumsuz enerjinin ortadan kaldırılması için, taşın su altında yıkanması diğer bir temizleme yöntemidir. Sitrin taşını temizleyip nötr hale getirmek için tercih edilebilecek diğer bir yöntem ise tütsü dumanıdır.


doğal taş

Sitrin Taşı Alırken Nelere Dikkate Edilmeli?


Sitrin taşı alırken, tıpkı diğer doğal taşlarda olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Gerçek sitrin taşında renk şeritleri bulunmaz. Renk geçişi daha doğal ve akışkandır. Ayrıca yapısı gereği içinde kabarcık, boşluk ya da baloncuk bulunmaz. Isıl işlem görmüş ve sitrin taşı olarak satılan doğal taşların genellikle kırmızımsı bir renk tonu olduğu unutulmamalıdır. 


Çoğu zaman limon kuvars taşının ya da ısıtılmış ametist taşının sitrin taşı olarak satılması gibi durumlarla karşılaşılır. Bu nedenle, orijinal ve kaliteli sitrin taşı satın almak isteyenler güvenilir satıcıları tercih etmelidir. Güvenilir satıcıların buluşma noktası Huubay, bu aşamada güvenilir bir platform olarak öne çıkar.

Sitrin Taşı Nasıl Kullanılır?


Sitrin taşının pozitif ve sıcak enerjisinden faydalanmak için, sitrin taşının takı olarak kullanılması tercih edilebilir. Sitrin taşının cilde temas etmesi; kişinin titreşimlerinin yükselmesine, çakralarının temizlenmesine ve duygusal olarak daha iyi hissetmesine neden olabilir. Sitrin taşı meditasyon pratiğinde görselleştirme teknikleri sırasında elde tutulabilir. Özellikle enerji ve reiki çalışmaları sırasında çakraların dengelenmesi için sitrin taşı kullanılabilir. Sitrin taşını solar pleksus ya da sakal çakra alanına yerleştirerek meditasyon yapmak fayda sağlayabilir. Evde ya da çalışma masasında sitrin taşını bir dekorasyon objesi olarak kullanmak, pozitifliği ve üretkenliği artırabilir.