Tragus Piercing Keloid Nasıl Geçer? Nasıl İyileşir?


Tragus piercingi son yıllarda popüler hale gelen bir kulak piercing türüdür. Bununla birlikte bazı durumlarda tragus piercing deliminden sonra keloid oluşumu görülebilir. Yara bölgesinde aşırı iz konuşmasıyla karakterize bir sorun olan keloid pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Peki tragus piercing keloid nasıl geçer? Tragus piercing keloid ile ilgili merak ettiğiniz her şey blog yazımızda!


Tragus piercing deliminden sonra tragus piercing bölgesinde aşırı yara izi oluşmasıyla karakterize olan deri sorunu tragus piercing keloid olarak adlandırılır. Bazı kişilerde tragus piercing deliminden sonra anormal bir doku büyümesi gelişmesi söz konusu olabilir. Keloid iyileşme sürecinde normale göre daha fazla miktarda kolajen üretimine bağlı olarak oluşan kırmızı ya da pembe renkli, sert, kıvrımlı ve kabarık doku kitlesidir. Tragus piercing keloid de temelde piercing delim bölgesinin çevresinde ortaya çıkan anormal doku büyümesi olarak tanımlanabilir.


Temelde keloid, herhangi bir yaralanma sonucu vücutta meydana gelen aşırı iyileşme tepkisidir. Keloid oluşununun altında yatan nedenler tam olarak bilinmese de; piercing yeri ve şekli, genetik etkinlik, kişinin cilt tipi, piercing deliminin enfekte olması, kötü yara iyileşmesi ve piercing bakımının yetersiz olması keloid oluşumunu tetikleyen nedenler arasında sayılabilir. 


Tragus Piercing Keloid Nasıl Tedavi Edilir?


Tragus piercing keloid tedavisinde pek çok farklı yöntemin kullanılması mümkündür. Hangi yöntemin tercih edileceği yapılan değerlendirmelerden sonra hasta özelinde belirlenir. Kriyoterapi keloid tedavisinde en çok tercih edilen yöntemdir. Kriyoterapi tedavisiyle tragus piercing keloid dondurularak küçülmesi sağlanabilir.


Lazer keloid tedavisi, tragus piercing keloid tedavisinde tercih edilebilecek diğer bir yöntemdir. Keloid boyutunu azaltmak ve cildi yeniden şekillendirmek için tragus piercing keloid tedavisinden faydalanılabilir. Genellikle lokal anestezi altında uygulanabilen bir yöntemdir. Lazer keloidin üzerine ve cildin üst katmanlarına kontrollü bir şekilde uygulanarak tragus piercing keloid küçültülebilir. Tragus piercing keloidin büyüklüğüne ve konumuna göre lazer keloid tedavisinin ne kadar süreceği değişiklik gösterebilir. 


Tragus piercing keloid tedavisi amacıyla uygulanabilecek diğer bir yöntem silikon tedavisidir. Bu yöntem, keloidin üzerine silikon uygulaması yapılarak gerçekleştirilir.


Cerrahi yöntem ise keloid tedavisi amacıyla en çok kullanılan yöntem olma özelliğine sahiptir. Bu kapsamda lokal anestezi uygulanır, uygulama bölgesi sterilize edilir. Keloid çevresindeki normal dokuyla birlikte çıkarılır. Çıkarılan keloidin yer aldığı alan, uygun sütun materyalleriyle kapatıldıktan sonra pansuman yapılır. Yara iyileşme sürecinin hızlanması amacıyla doktorun reçete ettiği ilaçlar cerrahi prosedürün ardından eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır. Cerrahi prosedürden sonra uygulama bölgesinde ağrı, hassasiyet ve şişme görülebilir. Cerrahi olarak çıkarılan keloidin tekrarlama riskinin önlenmesi için radyoterapi uygulanması gündeme gelebilir.


Tragus piercing keloid azaltmak ya da büyümesini durdurmak için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Bu kapsamda kortikosteroid kullanımı söz konusu olabilir.